miercuri

24 aprilie, 2024

18 aprilie, 2021

Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii, în 2014, au anunţat sâmbătă premierul Andrej Babis (foto) şi ministrul de externe Jan Hamacek.

Relația tot mai tensionată dintre cele două state ar putea influenţa decizia cu privire la invitarea unor firme ruseşti să liciteze pentru construirea unei noi unităţi la centrala nucleară de la Dukovany.

„Există suspiciuni întemeiate cu privire la implicarea ofițerilor serviciului de informații rus GRU… în explozia depozitului de muniții din zona Vrbetice”, a declarat Babis, într-un briefing transmis în direct la televizor, citat de Reuters și preluat de France24.


Un parlamentar rus citat de agenția de știri Interfax a calificat acuzația ca fiind absurdă, iar o sursă diplomatică a sugerat că expulzările ar putea determina Rusia să închidă ambasada Republicii Cehe la Moscova.

O explozie produsă la 16 octombrie 2014 într-un fost depozit militar situat la Vlachovice (275 kilometri sud-est de Praga) a cauzat moartea a doi angajaţi, cu vârste de 56 de ani, respectiv 59 de ani. Clădirea în care a avut loc deflagraţia adăpostea circa 50 de tone de muniţie şi bombe aeriene. În săptămânile care au urmat primei explozii s-au produs mai multe deflagraţii.

Doi bărbați cu pașapoarte rusești având numele agenților ruși care l-au otrăvit pe Skripa, căutați în Cehia

Tot sâmbătă, poliția cehă a anunțat că este în căutarea a doi bărbați ce dețin mai multe pașapoarte, inclusiv pașapoarte rusești cu numele Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Aceste două nume se potrivesc cu cele folosite de cei doi suspecți în tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghie Skripal și a fiicei sale Iulia, cu noviciok, în orașul englez Salisbury, în 2018.


Marea Britanie a emis un mandat de arestare pe numele celor doi agenți GRU în septembrie 2018, dar Rusia a spus că nu are niciun motiv să îi investigheze pe cei doi suspecți.

Licitația pentru centrala nucleară de la Dukovany

Expulzările au loc în contextul în care Cehia este pe cale să lanseze o licitaţie pentru construirea unui nou bloc la uzina din Dukovany, deţinută majoritar de stat, iar chestiunea referitoarea la invitarea unui ofertant rus a trezit deja controverse în rândul parlamentarilor.

„Aceste evenimente, desigur, pot afecta Dukovany (licitaţia – n.red.). Este o ştire foarte serioasă orice astfel de fapt, iar dacă se confirmă, în mod clar poate avea consecinţe”, a spus sâmbătă ministrul ceh al industriei, Karel Havlicek, citat de Reuters și preluat de Agerpres.

Havlicek s-a numărat printre cei care au pledat pentru cât mai mulţi ofertanţi la licitaţia nucleară, inclusiv din Rusia, pentru a stimula competitivitatea.

Cu toate acestea, serviciile de securitate cehe au avertizat de ani de zile despre riscurile pe care le reprezintă Rusia şi China. Politicienii din opoziţie au susţinut aceste opinii.

La începutul acestui an, partidele politice au convenit asupra excluderii ofertanţilor chinezi din licitaţia referitoare la Dukovany, fără a se pune de acord asupra firmelor ruseşti.

Licitaţia, estimată la o valoare de cel puţin şase miliarde de euro, este cea mai mare investiţie din Cehia în acest moment.

În afară de Rosatom din Rusia, sunt consideraţi ofertanţi grupul american Westinghouse, EdF din Franţa şi KHNP din Coreea de Sud.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: