vineri

29 martie, 2024

13 mai, 2014

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca Turcia să plătească 90 de milioane de euro cu titlu de compensaţii pentru invazia din 1974 a Ciprului. Decizia, scrie Reuters, poate avea implicaţii asupra situaţiei din Ucraina, unde Rusia a invadat Crimeea.

Decizia de luni a Curţii Europene este bazată pe o decizie anterioară, conform căreia invazia teritoriilor nordice ale Ciprului şi ocupaţia ulterioară sunt ilegale.

Invazia turcă din 1974 din Cipru a fost justificată de oficialităţile de la Ankara la vremea respectivă drept un răspuns la lovitura de stat militară care a fost sprijinită de guvernul grec.


Penalităţile decise împotriva Turciei sunt cele mai mari decise vreodată de CEDO şi ar trebui plătite astfel:

  • 30 de milioane de euro compensaţii acordate rudelor celor care au dispărut în urma acelui conflict
  • 60 de milioane de euro compensaţii acordate ciprioţilor greci care au ajuns să trăiască în teritoriul turcesc, ca urmare a enclavizării peninsulei Karpas.

“Este o condamnare a unui război injust, cu consecinţe tragice în Europa”, arată decizia CEDO, care a stabilit că, în ciuda celor 40 de ani scurşi de la producerea evenimentelor tragice, Turcia este în continuare responsabilă pentru daunele produse cetăţenilor ciprioţi de origine greacă.

Aproximativ 30.000 de soldaţi turci sunt în continuare staţionaţi în insulă iar Turcia este şi astăzi singurul stat care a recunoscut zona de nord a Ciprului drept entitate statală.

O estimare a Naţiunilor Unite indică faptul că 165.000 de ciprioţi greci au fost expulzaţi din nord, iar 45.000 de ciprioţi turci au fost expulzaţi din sud. Cifrele au fost contestate de părţile în conflict, fiecare dintre acestea prezentând de-a lungul anilor statistici mai mari.


Oficiali greci şi turci sunt angrenaţi în discuţii vizând reunificarea Ciprului şi reconcilierea celor două etnii.

Expert în drept internaţional: Decizia este un precedent pentru solicitări similare ale Georgiei şi Ucrainei

Philippe Sands (foto), profesor de drept internaţional la University College din Londra, a declarat pentru Reuters că decizia de luni ar putea constitui un precedent în favoarea plângerilor formulate de Georgia şi de Ucraina la adresa Rusiei, care a ocupat teritorii care au aparţinut acestor state.

“Este un semnal foarte puternic că trecerea timpului nu estompează consecinţele sau costurile unei ocupaţii ilegale. Are relevanţă asupra situaţiilor din Abhazia şi Osetia de Sud, părţi ale Georgiei, şi din Crimeea, parte a Ucrainei. Cred că s-a deschis poarta plângerilor care derivă din acest gen de ocupaţie şi indică faptul că CEDO nu ezită să ia poziţie în situaţii de acest gen”, afirmă Philippe Sands.

În urmă cu 16 ani, CEDO a decis acordarea de compensaţii în valoare de 1,2 milioane de euro unui cipriot grec care a dat Turcia în judecată pentru pierderea proprietăţii sale aflate în oraşul Kyrenia.

Ankara a plătit daunele dar nu a recunoscut validitatea sentinţei CEDO.

Decizia de luni a CEDO vine pe fondul încercărilor de soluţionare a acestui conflict îngheţat între Turcia şi Grecia.

Guvernul cipriot a anunţat recent că vicepreşedintele american Joe Biden va vizita Nicosia în luna mai, în încercarea de a impulsiona negocierile.

SUA au afirmat recent că doresc să vadă “un progres istoric” al negocierilor Greco-turce cu privire la reunificarea Ciprului.

Situaţia din Cipru, unul dintre motivele care blochează ambiţiile europene ale Turciei

Turcia a demarat negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe data de 3 octombrie 2005, împreună cu Croaţia.

Acest din urmă stat a aderat la Uniune la 1 iulie 2013 în vreme ce Turcia, estimează BBC, ar putea finalize aceste negocieri în 10-15 ani din cauză că reformele solicitate Turciei de UE sunt foarte lente iar naţiunile europene încă nu au ajuns la un consens în ceea ce priveşte acceptarea acestui stat.

De la deschiderea negocierilor, Turcia a deschis 13 capitole din Aquis-ul comunitar, a închis doar unul (Cercetare şi Ştiinţă). Între 2010 şi 2012 nu a fost deschis niciun capitol nou.

Alte 18 capitole de negociere sunt îngheţate: 8 de către UE, ca urmare a refuzului Turciei de a permite navelor cipriote să folosească porturile sale, alte 10 capitole fiind îngheţate ca urmare a solicitărilor Franţei şi Ciprului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: