vineri

26 aprilie, 2024

24 iulie, 2014

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marţi, că CIA a avut o închisoare secretă pe teritoriul Poloniei.

Decizia, anunţă Reuters, pune presiune pe SUA şi pe aliaţii săi europeni să dezvăluie amănunte ale programului de detenţie al suspecţilor al Qaeda.

Curtea de la Strasbourg a decis că Polonia a încălcat articolele referitoare la tortură, dreptul la libertate şi dreptul la reparaţii efective datorat victimelor unor abuzuri din Convenţia Europeană a drepturilor Omului.

Varşovia trebuie să plătească despăgubiri unor cetăţeni saudiţi


Dosarul împotriva Poloniei a fost deschis de doi cetăţeni saudiţi- Abu Zubaydah şi Abd al-Rahim al-Nashiri- care au pretins că au fost transferaţi într-un centru secret de detenţie al CIA localizat într-o pădure din Polonia, unde au fost supuşi la rele tratamente care au culminat cu tortura.

Cei doi bărbaţi, aflaţi în prezent în închisoarea militară americană din Guantanamo Bay, Cuba, au acuzat Polonia că a permis deţinerea lor ilegală, tortura şi că nu i-a tras la răspundere pe cei vinovaţi de aceste acţiuni.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marţi ca statul polonez să îi despăgubească financiar pe cei doi saudiţi şi a stabilit cuantumul acestor despăgubiri- 100.000 de euro pentru Abd al-Rahim al-Nashiri şi 130.000 de euro pentru Abu Zubaydah.

Reuters: Acţiuni similare sunt deschise împotriva României şi Lituaniei

Decizia de marţi a CEDO nu este opozabilă SUA, din cauză că statul american nu se află sub jurisdicţia curţii de la Strasbourg, dar pune Polonia într-o situaţie delicată, afirmă Reuters.


Statul polonez are relaţii strânse de securitate cu SUA iar oficialii de la Varşovia au negat în repetate rânduri că statul polonez ar găzdui centre de detenţie ale CIA.

Hotărârea de marţi a CEDO ar putea avea implicaţii şi pentru alte state europene suspectate că ar fi găzduit facilităţi similare ale CIA- e vorba de România şi Lituania, împotriva cărora există acţiuni similare depuse la instanţa de la Strasbourg.

Dosarul deschis împotriva României

Pe rolul CEDO se află o acţiune depusă împotriva României de către Abd al Rahim Husseyn Muhammad, născut în 1965 la Mecca, Arabia Saudită.

Potrivit dosarului deschis de CEDO, al Rahim este în prezent în custodia SUA, deţinut în Lagărul 7 de la Guantanamo Bay.

Cetăţeanul este reprezentat de doi avocaţi americani şi unul britanic.

În sumarul dosarului se arată:

  • „România a acordat asistenţă CIA în a-i încălca lui al Nashiri cele mai elementare drepturi definite de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”.
  • „Într-o perioadă de timp între 6 iunie 2003 şi 6 septembrie 2006, România a găzduit un centru secret de detenţie al CIA în Bucureşti, unde al Nashiri a fost supus la rele tratamente”.
  • „Într-o perioadă de timp între 6 iunie 2003 şi 6 septembrie 2006, România a acordat asistenţă CIA pentru a primi avionul cu care a fost transportat în România şi pentru a-l transfera pe al Nashiri într-o locaţie supranumită Lumina strălucitoare”
  • „Pe perioada detenţiei, al Nashiri şi alţi deţinuţi au făcut obiectul privării de somn, scufundării în apă, loviturilor şi forţării statului în poziţii dureroase.”
  • „Într-o perioadă de timp între 6 iunie 2003 şi 6 septembrie 2006, România a acordat asistenţă CIA pentru a-l transfera pe calea aerului din România pe al Nashiri.”

(Descărcaţi AICI dosarul acţiunii al Nashiri vs. Romania depus la CEDO)

SUA au recunoscut, ulterior atacurilor teroriste din septembrie 2001, existenţa unui „sistem excepţional de extrădare” dar nu au dezvăluit niciodată care dintre aliaţii săi europeni fac parte din sistemul care permite interogarea suspecţilor de terorism în centre secrete.

Potrivit Reuters, pentru SUA devine din ce în ce mai dificil să păstreze tăcerea asupra subiectului în condiţiile în care un comitet senatorial american se pregăteşte să declasifice şi să dea publicităţii fragmente dintr-un raport secret privind sistemul „de extrădare” conceput de CIA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: