5 mai, 2016

CEC Bank a anunțat joi că mărește la 30% avansul la creditele imobiliare și majorează marja de dobândă la împrumuturi cu 1 punct procentual, în cazul creditelor în lei, și cu 2 puncte procentuale la cele în valută, măsurile fiind puse pe seama legii dării în plată.

CEC Bank este a șaptea bancă din România care anunță o măsură ca efect al promulgării legii dării în plată, fiind însă prima care anunță majorarea dobânzilor la credite.

Cu privire la faptul că multe bănci au anunțat deja majorarea avansului la creditele ipotecare, guvernatorul BNR a spus joi că această acțiune nu reprezintă o ofensivă a băncilor, acestea aflându-se mai degrabă în defensivă.


„În cazul creditelor pentru cumpărarea și construirea de imobile în valoare de cel mult 250.000 euro în echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atât pentru creditele în lei, cât și pentru cele în valută„, arată un comunicat al cec Bank.

Banca va acorda credite în valută doar clienților care obțin venituri în valuta creditului.

„De asemenea, având în vedere nivelul crescut al riscului în contextul Legii dării in plată, atât în cazul creditelor pentru cumpărare și construire de imobile, cât și în cazul creditelor de nevoi personale și de refinanțare credite garantate cu ipotecă imobiliară, marja de dobândă aplicabilă va crește cu 1 punct procentual. în cazul creditelor în lei, respectiv 2 puncte procentuale, în cazul creditelor în valută”, a precizat cec Bank.

Legea dării în plată a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 28 aprilie și va intra în vigoare pe 13 mai.


Legea se aplică după un an de dezbateri aprinse în Parlament, în care legea a fost atacată dur de bancheri, dar și de reprezentanții Băncii Naționale a Românie.

BNR a identificat chiar un risc sistemic sever generat de actul normativ.

”Parlamentul a luat în considerare obiecțiile formulate în cererea de reexaminare, a modificat legea corespunzător și mi-a trimis-o. Am apreciat că Parlamentul a ținut cont de observațiile mele și consider că legea, în forma actuală, este în regulă. În consecință, am promulgat legea și azi va fi publicată în Monitorul Oficial”, spunea la momentul promulgării președintele Iohannis.

Bancherii îi ceruseră preşedintelui Iohannis să atace legea la Curtea Constituțională.

În forma finală, legea prevede că debitorul aflat în dificultate financiară poate stinge toate datoriile unui credit garantat cu ipotecă după ce returnează garanția băncii.

Legea se aplică pentru creditele cu o valoare de cel mult 250.000 de euro și nu se aplică pentru împrumuturile contractate prin programul guvernamental Prima Casă.

Băncile își ajustează pe rând oferta după ce Legea dării în plată a fost publicată în Monitorul Oficial.

BRD Groupe Societe Generale – care anunță o ofertă diferențiată, în funcție de valoarea creditului – solicită un avans de 35% pentru creditele în valoare de până la 250.000 de euro și de 15% pentru împrumuturi peste acest plafon.

Raiffeisen Bank a crescut avansurile la creditele ipotecare încă din perioada dezbaterilor legii în Parlament – la 35% pentru împrumuturile în lei și la 40% la euro.

Alpha Bank solicită un avans de 30% pentru creditele în lei și un avans de  40% pentru cele în euro.

Bancpost: avans de 33% pentru creditele ipotecare în lei, avans de 43% pentru cele în valută.

Garanti Bank a modificat condițiile doar pentru împrumuturile imobiliare în euro, unde solicită avans de 40%, condițiile de creditare la lei păstrându-se în ceea ce privește avansul: 15%.

Intesa Sanpaolo Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare în lei de la 15% la 25%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: