joi

25 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2022

Guvernul a adoptat miercuri proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Sistemului Informatic Național de Semnalări și participarea României la Sistemul de Informații Schengen. Actul normativ urmează să intre în dezbatere parlamentară, cel mai probabil în regim de urgență.

În Expunerea de motive care însoțește proiectul se afirmă că actuala legislație din România nu mai corespunde noului context european al schimbului de date între statele membre prin Sistemul de informații Schengen, iar Sistemul Informatic Național de Semnalări necesită îmbunătățiri.

”Vom aproba un proiect de lege care vizează îndeplinirea standardelor tehnice ale aqui-ului Schengen. Este vorba de proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări. În felul acesta, structurile din România vor reuşi să se alinieze şi să se angreneze mai uşor la prevederile cuprinse în cele trei Regulamente ale Sistemului de Informaţii Schengen”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă în debutul şedinţei de guvern de miercuri.

De ce a fost nevoie de modificarea legii


Legea care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului Informatic Național de Semnalări și asigură cadrul juridic necesar utilizării de către autoritățile române a Sistemului de Informații Schengen a fost adoptată în 2010 (Legea 141/2010).

În acești 12 ani au avut loc schimbări majore, de structură și de conținut, în legislația europeană în domeniu, fiind emise trei noi Regulamente UE. Acestea trebuie transpuse în legislația națională pentru a asigura un cadru juridic adecvat.

Documentul aprobat de guvern asigură cadrul juridic necesar participării României la schimbul de date cu statele membre Schengen.

(Descărcați AICI modificările operate de Guvern)

Sistemul de informații Schengen (SIS) este un instrument esențial pentru aplicarea dispozițiilor acquis-ului Schengen, astfel cum este integrat în cadrul Uniunii Europene.


Sistemul facilitează cooperarea operațională dintre autorități naționale – în special poliția de frontieră, poliția, autorități vamale, autorități responsabile cu prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a infracțiunilor sau cu executarea pedepselor și autorități din domeniul imigrației.

Schengen, discuții decisive pe 15 noiembrie

Chestiunea extinderii spațiului Schengen cu Croația, România și Bulgaria va fi discutată pe data de 15 noiembrie la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

Dacă România cere un vot în JAI, decizia va fi luată la reuniunea din 8-9 decembrie. În trecut, deși a făcut campanii similare celor de anul acesta, România a renunțat să ceară vot în JAI – consiliul ce reunește miniștrii justiției și afacerilor interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene – de teamă că votul nu îi va fi favorabil.

Pentru reuniunea din 8-9 decembrie există o certitudine: Croația va fi primită în Schengen.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: