sâmbătă

18 mai, 2024

20 octombrie, 2022

Parlamentul Țărilor de Jos a adoptat o rezoluţie în care se afirmă că țara nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a declarat joi pentru Agerpres, eurodeputatul Sophia in’t Veld (foto), coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

Textul rezoluției

”Camera, după ce a ascultat deliberările,

luând act de faptul că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi discutată în curând;


luând act de faptul că guvernul olandez a votat timp de mulţi ani împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen din cauza corupţiei persistente şi a problemelor persistente legate de crima organizată din ambele ţări;

întrucât corupţia şi problemele legate de crima organizată dintr-o ţară Schengen pot crea probleme majore pentru funcţionarea controlului la frontieră din ţara respectivă şi pot reprezenta astfel riscuri de securitate pentru Ţările de Jos şi pentru întregul spaţiu Schengen,

întrucât în prezent sunt în curs de desfăşurare anchete de anvergură limitată şi misiuni de investigare a funcţionării statului de drept, a corupţiei şi a crimei organizate în România şi Bulgaria;

solicită guvernului să asigure investigaţii suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România şi Bulgaria, pe baza faptului că Ţările de Jos analizează cu stricteţe şi corectitudine funcţionarea statului de drept şi reducerea corupţiei şi a criminalităţii organizate în ambele ţări,


iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile”.

Sophia in’t Veld: Regret profund

”Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul a adoptat o rezoluţie care afirmă că Țările de Jos nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen.

Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare.

Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.).

Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc acest lucru”, a declarat Sophia in’T Veld.

Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

În Țările de Jos, după alegerile parlamentare din 15-17 martie 2021 a fost semnat un acord de coaliţie pentru perioada 2021-2025 între Partidul Conservator Liberal (VVD, membru al grupului Renew Europe), Partidul Democraţii 66 (D66, membru al grupului Renew Europe), Apelul Creştin-Democrat (CDA, membru al grupului PPE) şi Uniunea Creştină (membră a grupului PPE). La 10 ianuarie acest an a fost instalat actualul guvern de coaliţie condus de premierul Mark Rutte (VVD).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: