luni

16 mai, 2022

Zona euro, cea mai rapidă creștere economică din ultimii 15 ani – sondajul IHS Markit

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iunie, 2021

Economia Zonei Euro a accelerat în iunie până la cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani, ca urmare a relaxării mai multor restricții impuse de pandemia coronavirus și a presiunii cererii acumulate până acum.

Indicele PMI (Purchasing Managers ‘Index, valori preliminare), construit de IHS Markit, a crescut până la 59,2 de puncte, de la 57,1, cea mai înaltă valoare din iunie 2006. Pragul de 50 de puncte separă indicațiile de creștere de cele de contracție economică.


Indicatorul PMI al IHS Markit este considerat un ghid pentru sănătatea economică și este realizat în urma unui sondaj realizat printre executivii celor mai importante companii europene.

Creștere la pachet cu inflația

Totodată, prețurile bunurilor și serviciilor au crescut într-un ritm „fără precedent, pe măsură ce cererea a continuat să depășească oferta”, spune raportul IHS Markit.

Cererea a depășit oferta deși firmele au angajat în iunie personal suplimentar în cel mai ridicat ritm din ultimii aproape 3 ani.

„Economia zonei euro este în plină expansiune într-un ritm nemai văzut de 15 ani. Creșterea a devenit din ce în ce mai mare, pe măsură ce companiile au raportat creșterea cererii, de la producție spre tot mai multe sectoare de servicii, în special ale firmelor cu contact direct cu consumatorii”, a spus Chris Williamson, economist șef de afaceri la IHS Markit.


Indicele PMI privind serviciilor flash a urcat la 58,0 de puncte de la 55,2, cel mai mare din ianuarie 2018 .

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Extinderea activității de producție a egalat ritmul record al lunii mai cu estimarea PMI flash din iunie care corespunde cu ultima lectură a lunii mai a 63,1 de puncte.

În ciuda semnelor presiunilor inflaționiste, Banca Centrală Europeană va menține politica monetară relaxată în acest an pentru a sprijini economia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: