miercuri

24 aprilie, 2024

26 iunie, 2012

Şefii de stat şi de guvern din statele UE vor discuta, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European,  un raport privind realizarea unei uniuni monetare și economice mai puternice între ţările membre. Potrivit acestui document, citat de presa internaţională, despre care au vorbit oficiali, este vorba despre patru “stâlpi” ai acestei uniuni monetare. Împreună cu progresele făcute pentru o uniune bancară, liderii vor discuta despre o integrare economică mai bună, o integrare mai profundă a politicilor bugetare şi a măsurilor de menţinere a “legitimităţii democratice” în cazul în care unele ţări vor ceda din suveranitatea lor.

Raportul a fost întocmit de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi premierul luxemurghez, şef al miniştrilor de Finanţe din Eurogrup, Jean-Claude Junker.

Documentul, care se referă la viitorul zonei euro, va face un apel la ţările membre să cedeze din puterile proprii de conducere a băncilor, de gestionare a bugetelor naţionale către UE. Potrivit Financial Times, prevederile acestui raport vor fi negociate, iar viziunea privind viitorul pe termen lung al monedei unice va fi dezbătută.

Statele membre vor avea ocazia să citească acest raport luni seara, înainte de a-l dezbate joi, la reuniunea liderilor europeni. Cele mai importante schimbări vor dura ani de zile pentru a fi puse în practică. Dar liderii UE ar putea să-şi asume promisiuni politice la summit, în special în ceea ce priveşte crearea unei instituţii europene de supervizare a băncilor. Termenii ce vor fi folosiţi în documentul final, ce urmează a fi adoptat la Bruxelles, vor fi negociaţi, la Paris, miercuri seara, de cancelarul Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande.Germania va trebui să se confrunte cu un “bloc” al naţiunilor care cer politici economice mai ambiţioase, pentru rezolvarea crizei. În timp ce îngrijorarea este tot mai mare în privinţa sistemului bancar şi financiar din Spania şi Italia, liderii acestor state s-au alăturat celor care cer mai multe acţiuni decisive în acest sens, spre deosebire de Germania, care are o abordare mai amplă a crizei din ultimii doi ani şi jumătate. “Suntem prea aproape de vârful muntelui, ca să ne relaxăm tocmai acum şi timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru a face mari schimbări este extrem de scurt”, spune Erik Nielsen, economist-şef al UniCredit SpA din Londra, citat de Bloomberg.Liderii europeni  vor discuta la acest summit paşi concreţi ce trebuie făcuţi către o uniune bancară transfrontalieră, o integrare fiscală mai mare şi posibilitatea înfiinţării unui fond de salvare. Documentul respectiv are 10-15 pagini şi a fost redactat în decurs de o lună, urmând a fi revizuit pe timpul reuniunii. Liderii UE au declarat deja că primul lucru asupra căruia trebuie să se lucreze este o integrare a sistemului bancar, pentru a se şterge legătura dintre problemele bancare şi datoriile bugetare, cu accent pe situaţia din Spania.


Oficialii europeni consideră că acest deziderat ar putea fi atins într-un an, deşi Berlinul vrea să vadă mai multe progrese către integrarea fiscală, ceea ce ar necesita o schimbare a Tratatului European. Este de aşteptat ca BCE să primească responsabilitatea de supraveghere a sistemului european bancar, în timp ce Autoritatea Europeană Bancară ar avea un rol mai larg de supervizare şi coordonare a activităţii de reglementare în plan naţional.

Documentul, care atrage atenţia asupra propunerilor făcute de Comisia Europeană în 6 iunie, cere “o reciprocitate permanentă şi imediată a riscurilor”, care ar putea fi necesară pentru a opri falimentul băncilor. Raportul sugerează că fondul permanent de întrajutorare al zonei euro ar trebui utilizat pentru recapitalizarea directă a băncilor, mai degrabă decât să fie nevoie de împrumuturi pentru state, care să le acorde, apoi, băncilor.

Planul  va fi discutat împreună cu pachetul financiar de 130 de miliarde de euro de stimulare a creşterii economice pe termen scurt, asupra căruia au căzut de acord Germania, Spania, Italia şi Franţa, vineri, aminteşte EurActiv.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: