joi

9 mai, 2024

ce sunt reactoarele nucleare modulare mici

22 noiembrie, 2022

În ultimul timp se discută tot mai mult despre construirea unor reactoare modulare mici în România. Din acest articol veți afla ce sunt reactoarele nucleare modulare mici și când ar putea acestea deveni realitate în România.

Reactoarele nucleare modulare mici sunt prototipuri de reactoare nucleare ce folosesc fisiunea nucleară pentru a produce energie.

Ele sunt mai mici decât reactoarele nucleare tipice. Tehnologia presupune construirea reactoarelor într-o anumită locație (într-o fabrică, de exemplu), după care reactorul poate fi livrat, asamblat și pus în funcțiune într-o altă zonă, potrivit Wikipedia.org. Termenul de „reactoare mici” se referă la mărimea și capacitatea unor astfel de reactoare. Reactoarele nucleare modulare mici ar urma să aibă o putere instalată de maximum 300 de megawați (MW). Pentru comparație, un reactor nuclear de la Cernavodă are 700 MW.

Ce sunt reactoarele nucleare modulare mici și ce avantaje au


Reactoarele modulare mici ar urma să fie mai eficiente din punctul de vedere al generării electricității și ar urma să fie și mai sigure datorită unor tehnologii care permit operarea lor fără intervenție umană (această tehnologie este deja implementată și la unele reactoare nucleare clasice).

Un alt avantaj al reactoarelor nucleare modulare mici este că ar avea costuri mai reduse cu personalul deoarece nu va fi nevoie de la fel de mulți oameni pentru operarea lor.

Primul reactor nuclear modular mic din lume funcționează în Rusia

Deocamdată, aproape toate reactoarele nucleare modulare mici sunt în faza de proiect. Singurul reactor nuclear modular care a devenit realitate este centrala nucleară plutitoare Akademik Lomonosov ce operează începând cu mai 2020 în portul Pevek, din estul extrem al Rusiei.

Akademik Lomonosov este practic o barjă pe care funcționează o centrală nucleară ce furnizează electricitate în sistemul energetic din regiunea Chaun-Bilibino și totodată încălzire pentru orașul arctic Pevek.

Ce sunt reactoarele nucleare modulare mici – primul de pe sol


Construcția sa a început în anul 2007 și a costat, în total, 37,3 miliarde de ruble (700 de milioane de dolari la nivelul anului 2015). Vasul are o lungime de 144 de metri și un echipaj alcătuit din 69 de persoane. Are două reactoare nucleare cu o capacitate de 35 MW fiecare.

ce sunt reactoarele nucleare modulare mici
Vasul Akademik Lomonosov. Foto: Elena Dider / Wikipedia.org

Construcția primul reactor nuclear modular mic de pe sol a început în iulie 2021 în China. Este vorba despre centrala Linglong One, care ar urma să genereze electricitate până la sfârșitul anului 2026.

SUA și reactoarele nucleare modulare mici

În ceea ce privește Statele Unite, mai multe companii din această țară au diverse proiecte în lucru. Una dintre cele mai cunoscute companii care încearcă să producă astfel de reactoare nucleare modulare mici este NuScale Power (reactoare cu tehnologia NuScale ar urma să ajungă și în România).

În prezent, NuScale a primit aprobare pentru a construi reactoare nucleare în statul Idaho, în 2029 și 2030. Compania NuScale are sediul în Tigard, Oregon, SUA. Rectoarele concepute de această companie folosesc apă ușoară pentru răcire (spre deosebire de altele care folosesc apă grea) și utilizează uraniu slab îmbogățit pe post de combustibil nuclear. Potrivit design-ului, fiecare modul va fi ținut într-un bazin subteran și va avea o capacitate de 60 MW.

Conceptul presupune ca centralele electrice să poată găzdui până la 4, 6 sau 12 module electrice individuale.

Ce sunt reactoarele nucleare modulare mici – tehnologia NuScale

Pentru a dezvolta această tehnologie, compania NuScale a primit fonduri de la Departamentul de Energie al SUA, în perioada anilor 2000-2003. Investitorul majoritar la NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, achiziții și construcții cu un istoric de 70 de ani în domeniul energiei nucleare comerciale.

În august 2020, NuScale a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. De atunci, compania a semnat contracte cu Doosan, Samsung și GS Energy Corporation pentru dezvoltarea de componente SMR.

Reactoarele nucleare modulare mici în România

În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România.

La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlamentul României. În aceeași lună, banca US Exim Bank și-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înțelegere) cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Ce sunt reactoarele nucleare modulare mici – primul din România

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri de la Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica și evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

Recent, NuScale și Nuclearelectrica au anunțat că primul reactor modular mic din România va fi amplasat pe terenul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu realizat cu ajutorul grantului de la USTDA.

În octombrie 2022, USTDA a oferit un alt grant României, către RoPower Nuclear, compania de proiect care va dezvolta reactoarele modulare mici (RoPower Nuclear a fost înființată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas). Grantul în valoare de 14 milioane de dolari va fi folosit pentru studiul preliminar de inginerie și proiectare.

Centrala nucleară de la Doicești ar trebui să fie gata până în 2030. Centrala NuScale va avea 6 module, de 462 MW. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, potrivit Nuclearelectrica.

Foto principală: Model al unui reactor NuScale. Foto: Elena Dider / Wikipedia.org / Oregon State University / Flickr via Wikipedia.org

Cele mai mari centrale nucleare din lume. TOP 8

Cele mai mari centrale nucleare din Europa. TOP 16

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: