marți

26 martie, 2024

11 mai, 2022

Înainte de începere războiului, când Ucraina, prin vocile liderilor săi politici orientați către Vest, anunța că vrea aderarea la Uniunea Europeană, mulți analiști erau sceptici și vedeau multe provocări economice importante pe care trebuie să le depășească vecinii noștri de la nord. Ce resurse are Ucraina? E o întrebare la care mulți au căutat răspunsuri după declanșarea invaziei de către ruși.

Ucraina deține rezerve bogate de resurse naturale, considerate esențiale pentru creșterea economică. Însă, din cauza corupției și a unei gestionări defectuoase a resurselor, țara nu a reușit să progreseze într-un ritm normal.

Resursele naturale ale Ucrainei sunt energetice, minereuri metalice și nemetalice. Potrivit unor statistici, Ucraina ar avea aproximativ 5% din resursele minerale ale lumii. Printre altele, Ucraina are unele dintre cele mai importante rezerve de mangan, fier și materiale nemetalice.

Ce resurse are Ucraina. Cărbunele, petrolul și gazele naturale


Peste 95% din resursele fosile ale Ucrainei sunt reprezentate de cărbune. Cele mai mari rezerve sunt în regiunea Donbas, pe care rușii încearcă să o cucerească, dar și în Lviv-Volyn sau în Bazinul Niprului. În cea mai mare parte, cărbunele este destinat pentru producția de energie electrică. Mai exact, peste 40% din masa de cărbune extrasă în Ucraina este folosită de companiile care produc energie.

Cei care se întreabă ce resurse are Ucraina mai trebuie să știe că înainte să fie anexată Crimeea, se estima că are rezerve naturale de gaz de peste 1,1 trilioane de metri cubi. De asemenea, avea depozite de peste 135 de milioane de tone de petrol și rezerve de țiței de 3,7 miliarde de tone. Însă, mai trebuie precizat că gazele, alături de câmpurile petroliere, se află în principal în zona Nipera – Donetsk.

Alte resurse importante pe care le are Ucraina

Potrivit statisticilor, alături de Australia și Rusia, Ucraina are cele mai mari depozite de minereu de fier din lume. Ucraina are aproximativ 27 de miliarde de tone de rezerve de minereu de fier. Cea mai mare parte a acestor depozite se află în bazinul Kryvyi Rih.

Vecinii noștri de la nord sunt printre primii cei mai mari producători de minereu de mangan. De altfel, au cea mai mare rezervă din acest minereu la nivel european. Cele mai mari rezerve de minereu de mangan se află în sudul țării, la Nikopol și în Veliko-Tokmakskoye.


În Ucraina se află și cea mai mare rezervă de titan din Europa. Cele mai mari depozite se află în regiunile Harkov, Kiev, Donetsk și Dnipropetrovsk. De asemenea, în țara afectată de război se află depozite importante de uraniu, grafit, mercur, sare de potasiu și aur.

Industria în Ucraina și agricultura. Ce resurse are Ucraina pe care le exportă

Ucraina este și o țară puternic industrializată în domenii strategice. De exemplu, este cel mai mare producător de amoniac din Europa și a treia putere în ceea ce privește capacitatea instalată a centralelor nucleare. De asemenea, are una dintre cele mai vaste rețele feroviare din Europa.

Cei care se întreabă ce resurse are Ucraina mai trebuie să știe că exportă la nivel mondial fier, turbine pentru centrale nucleare, argilă, titan sau minereuri.

În ceea ce privește agricultura, Ucraina putea asigura, înainte de război, nevoile alimentare a 600 de milioane de oameni. La nivel european are vea mai vastă suprafață de teren arabil. Este pe locul 3 în lume după suprafața solului negru, de calitate.

Agricultura ucraineană este și cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelului și semințe de florea soarelui. De asemenea, este unul dintre cele mai mari producători de orz, porumb, cartofi, secară și grâu. Apicultorii ucraineni produc aproximativ 75.000 de tone de miere de albine și ocupă locul 5 la nivel mondial.

Impactul războiului

Din cauza războiului, economia Ucrainei se confruntă cu probleme majore. Aproximativ 60% dintre întreprinderele mici și mijlocii sunt închise sau au activitatea suspendată. Estimările Băncii Mondiale arată că economia Ucrainei se va contracta cu 45% în anul invaziei. De asemenea, inflația ar putea crește până la sfârșitul anului, ajungând până la 20% în cele mai sumbre scenarii.

Numai până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit oficialilor ucraineni, au fost produse daune infrastructurii în vloare de 100 de miliarde de dolari, iar pierderile directe și indirecte se cifrează la peste 560 de miliarde de dolari. Pentru că porturile sunt blocate, transportul maritim a fost afectat, iar exporturile s-au redus la jumătate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: