joi

28 martie, 2024

8 septembrie, 2016

junkerÎn discursul anual privind Starea Uniunii, pe care urmează să îl susțină săptămâna viitoare la Strasbourg, Jean-Claude Juncker urmează să solicite schimbări ale Pactului de Stabilitate și să pledeze pentru ”mai multă flexibilitate” în evaluarea deficitelor și datoriilor statelor membre UE. Informația este transmisă joi de Politico,  care citează doi înalți oficiali ai Comisiei Europene care cunosc conceptul viitorului discurs.

Potrivit Politico, președintele Comisiei a anunțat în timpul unei reuniuni la care au participat 27 de comisari, mai puțin cel britanic, organizată săptămâna trecută în localitatea belgiană Knokke, că se gândește să ceară excluderea cheltuielilor cu educația și pentru invetiții din calculele pe care statele le fac pentru a determina nivelul deficitului și cel al datoriei publice.

dombrovskisDeși nu a prezentat o variantă finală a propunerilor pe care le va face în discursul său de săptămâna viitoare, ideea unei ”flexibilități sporite” a fost contestată vehement de Valdis Dombrovskis (foto), vicepreședinte al Comisiei, responsabil cu Zona Euro și servicii financiare.


Soluția vehiculată de Junker a fost bine primită de comisarul Pierre Moscovici, afaceri economice și financiare și taxare, și de comisarul Marianne Thyssen, muncă, afaceri sociale și mobilitate.

”A fost o dezbatere în contradictoriu pe principii, Dombrovskis a apărat regulile existente, iar Thyssen a spus că ar fi momentul ca acestea să fie reevaluate”, declară una dintre sursele Politico.

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene a refuzat să comenteze informțiile, afirmând că ”Jean Claude Junker își scrie sincur discursul, deci nimeni nu poate ști ce conține acesta”.

De menționat faptul că, în ultima perioadă, președintele Franței, Francois Hollande, și premierul Italiei, Matteo Renzi, insistă pentru modificarea regulilor de calcul al deficitului. Pactul de Stabilitate impyune statelor membre să își limiteze deficitul la maximum 3% din PIB și datoria publică la maximum 60% din PIB.


Cifrele sunt conținute de Tratatul de la Lisabona, iar sursele Politico afirmă că Junker nu dorește o modificare a Tratatului, ci o relaxare a metodologiilor de calcul.

În mai 2016, Junker a provocat nemulțumirea unor state membre atunci când a sugerat că Franței ar trebui să i se acorde încă 2 ani un tratament preferențial în ceea ce privește încadrarea în țintele Pactului de Stabilitate, afirmând la televiziunea franceză că acest lucru este îndreptățit ”pentru că e vorba de Franța”. Și Italia a primit ”scutire” acest an în ceea ce privește nivelul datoriei publice. Luna trecută, Spoania și Portugalia au fost iertatre de amendă pentru încălcarea Pactului de Stabilitate.

”Italia sprijină propunerile de încurajare a reformelor structurale și a investițiilor. Există mai multe propuneri pentru flexibilizare, pentru a încuraja investițiile, propuse de mai multe state membre”, a declarat Roberto Basso, purtător de cuvânt al Ministerului italian al Economiei și Finanțelor.

Ideea de a exclude de la calculul deficitului mai multe tipuri de cheltuieli, precum educația, crcetarea, apărare au mai fost vehiculate în trecut, dar respinse. Excepțiile acceptate se referă la cheltuielile generate de criza refugiaților, de securitate sau de evenimente excepționale, precum calamitățile.

Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare urmează să înceapă discuții asupra soluțiilor de simplificare a regulilor de calcul în cadrul unei reuniuni la Bratislava, vineri și sâmbătă.

O formă finală a propunerilor este așteptată până la sfârșitul anului 2016, afirmă unul dintre cei care vor participa la negocieri.

Un înalt diplomat european a afirmat că nu se așteaptă ca în discurul său Junker să impună o soluție: ”Va semnala chestiunea, care, sigur, este importantă din punct de vedere politic. Nu sunt convins că va intra în detalii care pot fi criticate de anumite state membre, cred mai degrabă că va menționa ideea că ar trebui revenit asupra unor detalii din Pactul de Stabilitate.”

Un alt înalt oficial a avertizat: ”Am fost întotdeauna sceptici legat de ideea excluderii din calcule a unor categorii de cheltuieli”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: