marți

16 iulie, 2024

16 martie, 2021

În timp ce o echipă de înalți oficiali români caută înțelegere la Comisia Europeană pentru planul de restructurare a Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), managementul acestuia anunță că trebuie să împrumute până la 1,5 milioane de certificate verzi (de emisii de CO2).

Planul de restructurare, sever criticat de Comisia Europeană, prevede un ajutor de stat de 1,32 miliarde de euro, pentru perioada 2021-2025, din care mare parte este pentru achiziția de certificate verzi.

Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea, cei mai mari doi acționari ai companiei, vor afla detaliile împrumutului de certificate verzi în adunarea generală extraordinară din 12 aprilie, printr-o „notă de informare privind achiziția prin împrumut de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020 în vederea acoperirii deficitului în cuantum de la 500.000 certificate până la 1.500.000 certificate și costurile estimate aferente”, potrivit convocatorului.


Certificatele de emisii s-au scumpit până la aproape 43 de euro / titlu (echivalent cu o tonă de CO2), potrivit datelor Ember,  ceea ce duce valoarea pachetului maxim dorit la 64,5 milioane de euro.

Riscuri de piață și riscuri de sistem

CE Oltenia riscă să plătească împrumutul mai scump decât dacă ar fi luat din piață pachetul de certificate dorit, potrivit tendinței din ultima vreme.

Împrumutul este, de fapt, o tranzacție la termen de un an, iar când termenul va expira, CE Oltenia va trebui să cumpere din piață certificatele împrumutate acum, pe care va fi obligată să le înapoieze de le deținătorii care s-au putut lipsi de ele, fiind peste plafonul lor de emisii.

CE Oltenia riscă mai mult decât scumpirea certificatelor împrumutate


Se adaugă un risc de sistem.

În acest an Comisia Europeană urmează să reformeze sistemul de alocări și de tranzacționare a certificatelor de emisii (EU ETS – sistemul de tranzacții de emisii al UE), pentru că, de la lansarea sa în 2005, acesta nu a contribuit conform așteptărilor la reducerea emisiilor.

Și, printre altele, reforma sistemului EU ETS duce, la rândul său, la scumpirea certificatelor verzi, căci presupune printre altele reducerea certificatelor verzi în circulație.

Rezultatul ar putea fi scumpirea acestora până la 59 de euro până în 2030, potrivit unor calcule de astă toamnă citate de Euractiv. De astă toamnă condițiile de piață au devenit și mai defavorabile.

Alternativa amenzii

„Dacă CE Oltenia nu achiziționează și nu restituie certificatele datorate pentru anul 2020 și pe care trebuie să le răscumpere până în aprilie 2021, societatea riscă aplicarea unei amenzi de 100 euro pentru fiecare certificat nerestituit (echivalent cu tona de CO2 emisă), pe care compania nu și-o poate permite”, spune Comisia Europeană într-o scrisoare adresată autorităților române.

Scrisoarea demontează, capitol cu capitol, valabilitatea planului de restructurare al companiei.

(Citiți și: „Salvatorii CE Oltenia – la Bruxelles: marile îndoieli ale Comisiei”)

Fără un plan de restructurare aprobat la Bruxelles, CE Oltenia ar intra oficial în insolvență.  CE Oltenia produce peste 20% din consumul de electricitate al țării.

Astfel că, fără producția CE Oltenia, România ar ajunge anul viitor să nu-și mai poate asigura energie electrică necesară, nici dacă ar importa la capacitatea maximă a interconectărilor, potrivit unui studiu de adecvanță a sistemului energeti, realizat de Transelectrica.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: