joi

18 aprilie, 2024

29 martie, 2020

România se apropie cu pași repezi de numărul de 2000 de confirmați pozitiv ca infectati cu Covid, lucru care înseamnă activarea scenariului 4 de reacție împotriva epidemiei.

Scenariul 4 de combatere a epidemiei de coronavirus a fost elaborat pentru „worst case scenario”, cum precizează documentul MAI prin care s-a stabilit înființarea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, grup de experți condus de Raed Arafat.

Acest plan este echivalentul Codului Roșu și vizează în special două aspecte: organizarea acordării asistenței medicale și restricțiile (măsuri noi de distanțare socială).


Oficial, intrarea în acest stadiu este fixată la depășirea pragului de 2.000 de confirmări de cazuri cu Covid-19. Întârzierea înregistrată la venirea testelor, din cauza deficitului de personal, face ca acest prag să fie cu mult după depășirea numărul de 2.000 de persoane cu coronavirus testate.

Este momentul în care prima linie de spitale se va apropia de saturarea capacității de tratare, de aceea bolnavii cu Covid-10 cu simptome ușoare și medii vor fi tratați acasă. Se vor trata singuri, iar la agravarea simptomelor vor beneficia de asistență medicală la domiciliu.

  1. Doar pacienții în stare gravă și critică, cei care au nevoie de supraveghere continuă și, mai ales, de ventilare, vor fi tratați la spital.
  2. Pacienții cu simptome medii și ușoare vor fi tratați acasă ori în spați special organizate, precum hoteluri, unde vor fi izolați personalul medical va verifica periodic starea lor de sănătate. Dacă starea lor se agravează vor fi transferați în spitale.
  3. De asemenea, personalul medical infectat cu simptome ușoare sau asipmptomatici nu se mai izolează acasă, ci vor lucra în unitățile cu coronavirus.
  4. Testăril vor fi extinse la tot personalul medical

Restricțiile vor fi prezentate cu puțin timp înainte de a fi instituite, dar ele vor probabil similare celor deja instituite în statele care au ajuns deja în faza critică – Italia și Spania, în Europa.

Vor fi închise probabil anumite zone, orașe sau chiar județe, vor fi interzise deplasările între localități, va fi impusă interdicția totală de ieșire din casă pentru persoanele cu peste 65 de ani și vor fi limitate cele pentru cumpărarea de alimente.

Creșterea capacității spitalelor și a resurselor umane


În momentul de față există 29 de centre de testare, dar numărul lor va crește și vor fi incluse tot mai multe clinici private cu laboratoare și personalul necesar.

  • Unitățile de infecțioase din țară, aflate acum în prima linie, au o capacitate de aproximativ 2.000 de paturi.
  • Toate spitalele de pneumologie s-au pregătit pentru a se alătura imedat spitalelor de infecțioase ce tratează acum bolnavii cu coronavirus. Ele au experiență în tratarea complicațiilor respiratorii specifice stării grave și critice ale bolii Covid-19.
  • Vor intra în funcțiunea cele 36 de spitale suport cu diferite specializări – dializă, clinici cardiovasculare și maternități – selectate pentru a se ocupa de pacienți cu coronavirus, sunt în proces de eliberare și vor însemna încă 8.000 de paturi adăugate rețelei sanitare pentru Covid-19. Aceste spitale suport au și aparatură.
  • Cazurile moderat-severe se vor trata în secţiile de boli infecţioase, iar cele critice, în secţiile de terapie intensivă, sub suport ventilator sau cardiovascular.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: