miercuri

24 aprilie, 2024

ce înseamnă piață emergentă

31 mai, 2023

Din acest ghid vei afla ce înseamnă piață emergentă, care sunt caracteristicile acestor piețe și ce țări sunt incluse în această categorie de diverse organisme financiare internaționale.

Conform unei definiții folosite în mod curent, o piață emergentă (o economie emergentă sau o țară emergentă) se află în tranziție spre stadiul de piață dezvoltată. O piață emergentă are anumite caracteristici ale unei piețe dezvoltate, dar nu îndeplinește pe deplin standardele acesteia. Piețele emergente pot deveni piețe dezvoltate în viitor.

Diferența dintre o piață emergentă și o piață dezvoltată

Cu alte cuvinte, se poate spune că o piață emergentă este economia unei țări care se dezvoltă, adoptă instituții și reforme tipice țărilor dezvoltate, are o piață de capital reglementată, iar veniturile populației sunt în creștere, fără a ajunge însă la nivelul celor din țările (piețele) dezvoltate.


În schimb, printre caracteristicile piețelor dezvoltate se numără o creștere economică puternică, un venit ridicat pe cap de locuitor, lichiditatea piețelor de capital, acces ușor al investitorilor străini pe acele piețe și reglementări eficiente și de încredere.

În contextul discuției despre ce înseamnă piață emergentă, trebuie spus că o piață emergentă se referă la economia unei țări în curs de dezvoltare și care devine tot mai conectată cu piețele globale pe măsură ce se dezvoltă, se arată într-un ghid realizat de investopedia.com.

Ce este o piață emergentă – exemple

Pe măsură ce crește, o piață emergentă poate beneficia de un volum crescut al tranzacțiilor comerciale, precum și de investiții străine directe. De asemenea, ea poate dezvolta instituții financiare și de reglementare moderne.

India, China, Mexic, Brazilia sau Arabia Saudită sunt câteva exemple de piețe emergente. Însă criteriile folosite și clasificările variază de la un organism internațional la altul.

Ce înseamnă piață emergentă – caracteristici


În mod tipic, economiile de piață emergente au o monedă unică, o bursă de valori, un sistem bancar, și se află într-un proces de industrializare. De-a lungul timpului, piețele emergente creează instituții și adoptă reforme precum cele din țările dezvoltate. Totodată, guvernele din țările cu economii emergente urmăresc strategii industriale și comerciale care vizează creșterea economică și industrializarea.

Referitor la ce înseamnă piață emergentă, mai trebuie menționat că aceste economii sunt de regulă foarte atractive pentru investitori deoarece ele le pot oferi acestora profituri mari datorită creșterii rapide.

Pe de altă parte, ele prezintă și riscuri, ca de exemplu instabilitate politică, probleme cu infrastructura, volatilitate valutară și lipsă de lichiditate deoarece multe mari companii sunt în continuare deținute de stat sau private (nu s-au listat încă la bursă).

Diferența dintre piețele emergente și piețele de frontieră

O altă caracteristică a economiilor de piață emergente este că ele tind să se îndepărteze de activitățile concentrate pe agricultură și pe extracția resurselor naturale, orientându-se către activități industriale și producție, mai notează investopedia.com.

Spre deosebire de piețele emergente, piețele de frontieră sunt de regulă mai mici, au venituri mai reduse pe cap de locuitor, o lichiditate redusă și o industrializare mai modestă.

Ce înseamnă piață emergentă – criterii de clasificare

Piețele emergente sunt clasificate în mod diferit de către diverși observatori. De regulă, printre criteriile luate în calcul se numără nivelul veniturilor, calitatea sistemelor financiare și rata de creștere economică. Însă fiecare instituție financiară internațională are propriile criterii.

De exemplu, Fondul Monetar Internațional include 20 de state în categoria piețelor emergente, luând în calcul criterii precum produsul intern brut, venitul pe cap de locuitor, populația țării, procentul din comerțul global și procentul din datoria externă mondială.

Piețe emergente – definiția Fondului Monetar Internațional

Cele 20 de state sunt următoarele, potrivit site-ului oficial al FMI: Argentina, Brazilia, Chile, China, Columbia, Egipt, Ungaria, India, Indonezia, Iran, Malaezia, Mexic, Insulele Filipine, Polonia, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Thailanda, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

ce înseamnă piață emergentă
Foto: geralt / pixabay.com

Ce înseamnă piață emergentă – lista țărilor

În schimb, Morgan Stanley capital International (MSCI), o companie financiară cu sediul la New York, SUA, include 24 de state în această categorie, se arată pe site-ul său oficial: Brazilia, Chile, China, Columbia, Cehia, Egipt, Grecia, Ungaria, India, Indonezia, Coreea de Sud, Kuweit, Malaezia, Mexic, Peru, Insulele Filipine, Polonia, Qatar, Arabia Saudită, Africa de Sud, Taiwan, Thailanda, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

România, pe lista piețelor emergente a FTSE Russell

În clasificarea FTSE Russell, o subsidiară a Grupului Bursa de Valori din Londra, pe lista piețelor emergente apare și România.

Instituția financiară împarte piețele emergente în „piețe emergente avansate” și „piețe emergente secundare”.

Din prima categorie fac parte Brazilia, Cehia, Grecia, Ungaria, Malaezia, Mexic, Africa de Sud, Taiwan, Thailanda și Turcia.

În cea de-a doua categorie sunt incluse: Chile, China, Columbia, Egipt, Islanda, India, Indonezia, Kuweit, Pakistan, Insulele Filipine, Qatar, România, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, se arată într-un document de pe site-ul FTSE Russell.

Ce înseamnă piață emergentă – când a fost promovată România

România a fost promovată de la statutul de „piață de frontieră” la cel de „piață emergentă secundară” la data de 21 septembrie 2020.

„Moment istoric pentru piața de capital din România, care este inclusă, începând cu 21 septembrie 2020, în indicii Piețelor Emergente ai furnizorului global de indici FTSE Russell. La 25 de ani de la redeschiderea bursei, România este primită într-un univers investițional fără precedent: noi fonduri de investiții care gestionează miliarde de euro vor putea investi în companiile listate la Bursa de Valori București (BVB), ceea ce era imposibil anterior din cauza restricțiilor generate de statutul de Piață de Frontieră”, anunța Bursa de Valori București într-un comunicat de presă din septembrie 2020.

„Două companii românești, Banca Transilvania (TLV) – cea mai tranzacționată companie de la BVB – și Nuclearelectrica (SNN) – companie listată la bursă în care statul român este acționar majoritar – au îndeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, din 21 septembrie, în indicii Piețelor Emergente reprezentativi pentru upgradarea României.

Pentru prima dată în istorie, piața de capital din România este inclusă, începând cu 21 septembrie 2020, în indicii Piețelor Emergente, potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell. Promovarea României la statutul de Piață Emergentă după 25 de ani de la reînființarea bursei locale, instituție fundamentală a pieței de capital românești, reprezintă un succes fără precedent”, mai anunța BVB cu acea ocazie.

Foto: geralt / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce înseamnă piață emergentă ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce este piața de capital și cum funcționează. Ghid în 10 pași
Ce este Piața AeRO. Deosebiri față de Piața Reglementată de la BVB

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: