sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 aprilie, 2020

La Suceava, o echipă formată din generalul Ionel Oprea și alți patru medici militari au preluat întregul sistem sanitar, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Sorin Hâncu, preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava.
Este vorba despre Spitalul Județean de Urgență (SJU), care devenise principalul focar de epidemie cu noul coronavirus, dar și Direcția de Sănătate Publică a județului.

Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a devenit managerul SJU, devenit spital pentru tratarea pacienților cu Covid-19, și este ajutat de alți trei medici miltari. Coordonatorul întregii acțiuni de aducere în stare de funcționare a sistemului de sănătate din Suceava este generalul de brigadă dr. Ionel Paul Oprea, fost șef al Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale (MApN).
A condus Secția de Chirurgie Generală 1 din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, a lucrat în cadrul Institutului Medico-Militar și a fost la comanda unor structuri medicale în teatrul de operaţii din Angola și în cadrul Misiunii O.N.U. de menţinere a păcii în Somalia.

Conducere militară, nu spital militarizat

Spitalul nu a fost militarizat, adică nu a fost transformat în Unitate Militară, ci va avea conducere militară pe perioada pandemiei, așa cum probabil se va întâmpla și cu alte unități din țară.

Sorin Hâncu

„Se ia totul de la zero. Se începe cu testarea, se fac circuitele, se stabilesc noi proceduri… Se face evaluarea personalului. Cei care au fost testați și sunt pozitivi, dar nu au simptome, sunt chemați la serviciu, pentru că foarte mulți sunt izolați la domiciliu. Apoi se face reevaluarea. S-au cerut deja, din țară, 70 de medici și 50 de cadre medii.

Asta era ultima soluție și sperăm cu toții că se va stopa acest fenomen și se va începe reorganizarea spitalului și acesta va merge mai bine”, a declarat Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava.

Acesta a explicat pentru cursdeguvernare.ro că spitalul era total nepregătit în momentul când prima perosană cu coronavirus i-a trecut preagul: „N-au existat protocoale, n-au existat proceduri pentru așa-ceva și n-a existat nici dotarea necesară. Minima dotare necesară – mănuși, măști… Nu medicii trebuie să facă asta, ci conducerea”, a mai spus Sorin Hâncu.

Măsura, a explicat minsitrul Sănătății, Nelu Tătaru, „S-a luat şi decizia ca să existe o rigurozitate în tot ce înseamnă venirea la serviciu, plecarea de la serviciu, inclusiv amenajarea unui duş, la plecarea de la serviciu. Hainele de acasă rămân undeva, într-o magazie în care sunt echipaţi în echipament medical. Se discută şi despre cazarea personalului medical în centrele de cazare de la Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ tocmai pentru a rămâne izolaţi de familie şi pentru a nu putea produce noi infecţii în spital. Odată cu creşterea numărului de personal se va reveni la normal pe fiecare secţie în parte. Menţionez că în acest moment Spitalul Judeţean Suceava este un spital cu patologii care au şi infecţie COVID. Unitatea de Primiri Urgenţe este o unitate non-COVID care, în acest moment, investighează, diagnostichează şi dirijează cazurile non-COVID către alte unităţi sanitare din judeţul Suceava sau din judeţul Iaşi”, a mai declarat Tătaru.

Ministrul Sănătății: Spitalul Suceava începe să intre pe făgașul normal


Din cei aproximativ 1.500 de angajați ai spitalului, s-au întors la muncă doar 340, a explicat vineri Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, care a adăugat că lucrurile au început să reintre pe făgașul normal:

au fost făcute circuitele (rutele de deplasare în inetriorul unității, elaborate pentru a se păstra necontaminate zonele în care nu intră pacienții sosiți și cei aflați deja în tratament)

  • au fost elaborate procedurile
  • se face instrucția personalului
  • se mai aduce un aparat de testare PCR pentru a crește capacitatea la 120 teste pe zi (în momentul de față există 150 de teste nelucrate)

Spitalul va fi decontaminat de o unitate specială a Armatei

Un detaşament din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenţie la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, acționează, începând de vineri, în sprijinul autorităţilor locale din municipiul Suceava pentru decontaminarea şi dezinfectarea căilor rutiere.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat că ”rigurozitatea militară” va asigura o decontaminare şi dezinfecţie corectă și care să ofere linişte sucevenilor, în contextul evoluţiei pandemiei şi al faptului că Suceava are cel mai mare număr de persoane infectate cu COVID-19, la nivel naţional.

”Se face nu numai dezinfecţia, decontaminarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, şi tot ce înseamnă municipiul Suceava. Se va face sub procedură medicală, dar de către militari (…) sunt oameni care au fost în teatre de operaţii, specialişti la nivel european, mondial. Vorbim de lucruri foarte clare şi foarte riguroase, procedură militară. (…) Sunt lucruri bune pentru noi, de protecţie şi dacă vor fi asigurate de armată, de către oameni specializaţi, cu o gândire şi coordonare strategică foarte bune, această decontaminare şi dezinfecţie a municipiului, o să vedeţi, că o să ducă şi la rezultate. Nu va fi făcută haotic. (…) Oamenii o vor face procedural, pe procedură medicală, dar cu rigurozitate militară”, a spus prefectul de Suceava.

Tot Armata va facilita dislocarea şi transportul la Suceava de materiale de protecţie, medicamente, dar şi alimente pentru persoanele carantinate.

”Mâine (sâmbătă – n.red.), înţeleg, tot prin intermediul Armatei, vor veni provizii, materiale de protecţie, medicamente, inclusiv alimente pentru toată populaţia care a solicitat acest lucru, astfel încât să se asigure confortul şi liniştea populaţiei care este în carantină”, a spus prefectul Moldovan, citat de Agerpres.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: