Din acest ghid vei afla ce autonomie are Dacia Spring, ce este autonomia unei mașini electrice și cum se calculează aceasta.
Dacia Spring, primul model electric al brandului românesc Dacia, a fost lansată pe piață în anul 2021. În oraș, ea are o autonomie de până la 305 kilometri, iar în ciclu mixt de 230 de kilometri, conform datelor de pe site-ul producătorului.
Pentru a înțelege mai precis ce autonomie are Dacia Spring trebuie să explicăm, mai întâi, ce este autonomia unei mașini electrice și care sunt factorii care o influențează.
Ce este autonomia unei mașini electrice
Atunci când vorbim de autonomia unei mașini electrice ne referim la distanța pe care vehiculul poate să o parcurgă folosind o singură încărcare completă a bateriei sale.
Autonomia unui vehicul electric depinde în primul rând de capacitatea bateriei sale litiu-ion, adică de cantitatea de energie electrică pe care aceasta o poate stoca, se arată pe site-ul producătorului Renault. Exprimată în kWh (kilowați-oră), aceasta este echivalentă cu dimensiunea rezervorului de combustibil de la mașinile cu combustie (motor termic).
Prin urmare, nivelul de energie din baterie de la un moment dat definește autonomia rămasă a vehiculului electric.
Ce autonomie are Dacia Spring – factorii ce influențează autonomia
Dincolo de capacitatea bateriei litiu-ion, autonomia mașinii electrice este influențată și de alți factori care pot modifica viteza cu care se consumă energia din baterie. Unii, precum eficiența energetică sau puterea motorului, sunt intrinseci vehicului.
Alți factori sunt externi, fiind legați de stilul de condus și de condițiile din mediul înconjurător: viteza medie, intensitatea accelerației, topografia drumului, vremea, numărul de pasageri, greutatea bagajelor transportate în portbagaj etc. De exemplu, consumul de energie este mai mare când șoferul conduce cu viteză mare sau când mașina este foarte încărcată. De asemenea, bateria se descarcă mai rapid când temperaturile sunt foarte scăzute.
Diferența dintre autonomia teoretică și cea din lumea reală
În contextul discuției despre ce autonomie are Dacia Spring trebuie precizat că două persoane care conduc aceeași mașină nu vor obține neapărat aceeași autonomie.
Prin urmare, au fost dezvoltate protocoale de testare pentru ca acest lucru să nu afecteze procesul de testare a unei mașini electrice, mai notează Renault. Scopul este ca potențialii clienți să poată analiza și compara o gamă largă de vehicule de pe piață pe baza testelor universale de autonomie.
Astfel, industria auto și autoritățile de reglementare au conceput protocoale pentru a testa diferite vehicule electrice în condiții standardizate menite să reflecte pe cât de mult posibil utilizarea mașinii în viața reală.
Ce autonomie are Dacia Spring – ce este protocolul WLTP
Cea mai recentă versiune a acestui protocol se numește WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, adică Procedura Armonizată la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare).
Standardul WLTP își propune să ofere condiții apropiate de cele pe care le-ar putea experimenta un șofer în viața de zi cu zi. Mai precis, protocolul include o combinație de călătorii urbane, interurbane și pe autostradă. Ciclul mixt WLTP include 57% parcurs urban, 25% parcurs interurban și 18% autostradă.
Ce autonomie are Dacia Spring în ciclu mixt
Mai trebuie menționat că standardul WLTP măsoară autonomia unei mașini care se deplasează cu o viteză medie de 46,5 km/h la temperaturi de vară, cu un nivel de încărcare al bateriei de la 100% până la 0%.
Revenind la autonomia Dacia Spring, producătorul arată pe site-ul propriu că mașina electrică oferă o autonomie de până la 230 de kilometri în ciclu mixt WLTP.
Ce autonomie are Dacia Spring în oraș
În ceea ce privește autonomia în ciclu urban, aceasta este de 305 kilometri. Cu bateria complet încărcată, un șofer poate merge în oraș până la 6 zile, fără să fie necesar să o încarce, se mai arată pe site-ul oficial Dacia.
„Considerând un traseu de 30 km pe zi, care este media europeană, poți circula mai mult de o săptămână atât în oraș cât și în afara lui, până la următoarea încărcare a bateriei. Cu autonomie deplină”, menționează producătorul într-o broșură dedicată Dacia Spring.
În ceea ce privește motorul care echipează Dacia Spring, acesta este acum disponibil în două versiuni: 33 kW (45 CP) sau 48 kW (65 CP), cuplat la o baterie de 26,8 kWh.
Mașina poate fi reîncărcată la o priză casnică de 220V, prin wallbox cu cablu din dotarea standard sau bornă DC (disponibilă în opțiune) pentru încărcare rapidă în mai puțin de o oră. Cu aplicația MY Dacia șoferii pot urmări încărcarea mașinii, iar sistemul de navigație Media NAV îi ajută să găsească stațiile de încărcare din apropiere.
Dacă acest articol despre ce autonomie are Dacia Spring vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Ce autonomie are o mașină electrică. Tesla, Dacia, Volkswagen
Ce autonomie are Tesla – Model Y, Model 3, Model S și Model X
Ce autonomie are Tesla – Model Y, Model 3, Model S și Model X
Ce produce Tesla în afară de mașini. Listă cu 40 de produse
Cele mai ieftine mașini electrice. 4 mașini sub 30.000 de euro
Cei mai mari producători de vehicule electrice din lume. TOP 5 companii
Ce se poate strica la o mașină electrică. 6 componente
Din ce materiale se fac bateriile la mașina electrică. 9 componente