duminică

28 aprilie, 2024

Ce autonomie are o mașină electrică

23 martie, 2024

Pentru a înțelege ce autonomie are o mașină electrică și cum variază aceasta trebuie să explicăm, pe scurt, ce este autonomia unui vehicul electric și ce factori o influențează.

Ce este autonomia mașinilor electrice

Autonomia este una dintre caracteristicile majore ale vehiculelor electrice. Precum un motor cu combustie (termic), și motorul electric consumă energie, iar acest consum depinde de factori precum stilul de condus, tipul de drum, temperatura exterioară sau masa vehiculului, se arată pe site-ul producătorului Renault.

Datele afișate pe site-urile producătorilor de mașini electrice se referă la autonomia teoretică a vehiculelor, adică la autonomia calculată pe baza protocolului WLTP. Autonomia WLTP servește ca referință și comparație între diverse branduri de mașini.

Cum se măsoară autonomia mașinii electrice


Acronimul WLTP vine de la Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (Procedura Armonizată la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare) și se referă la condițiile standard în care este măsurată autonomia vehiculelor electrice.

Concret, standardul WLTP măsoară autonomia unei mașini care se deplasează cu o viteză medie de 46,5 km/h la temperaturi de vară, cu un nivel de încărcare al bateriei de la 100% până la 0%.

Ce autonomie are o mașină electrică – factorii care o influențează

Deoarece în lumea reală apar numeroși factori care scad autonomia mașinii (ca de exemplu, temperaturi scăzute iarna sau viteze mari de deplasare), autonomia din lumea reală este mai mică decât cea rezultată în urma testelor WLTP.

De exemplu, autonomia pe autostradă scade cu aproximativ 25% deoarece condițiile de condus necesită o viteză mai mare și implicit un consum mai mare de energie decât cel din procedura WLTP, mai notează Renault pe site-ul companiei.


Însă, după cum arătam mai sus, scopul principal al standardului este de a furniza date precise și comparabile pentru toate mărcile de pe piață.

Factorii care influențează autonomia mașinii

Înțelegem mai bine ce autonomie are o mașină electrică și cum variază aceasta dacă știm care sunt factorii care influențează autonomia. Potrivit producătorului francez, cei mai relevanți factori sunt:

Stilul de condus. Viteza crescută, condusul intermitent, cu multe opriri și reporniri, sau cel agresiv, toate duc la scăderea autonomiei.

Tipul de drum. Acest factor influențează și el autonomia mașinii electrice deoarece unele drumuri necesită mai multă energie și o forță de tracțiune mai mare.

Condițiile meteo. Vremea rece, geroasă, scade durata de viață a bateriei. De asemenea, folosirea încălzirii sau a aerului condiționat consumă energie și, pe cale de consecință, autonomia mașinii electrice va scădea. La fel se întâmplă și pe ploaie, vânt, ninsoare. Deoarece iarna sunt uneori necesare dezghețarea geamurilor și încălzirea volanului, este util să pre-setați aceste funcții în timp ce mașina încă se încarcă pentru a nu afecta autonomia acesteia.

Greutatea mașinii. Cu cât vehiculul este mai încărcat cu pasageri și bagaje, cu atât autonomia va fi mai mică.

Ce autonomie are o mașină electrică – Tesla

Revenind la ce autonomie are o mașină electrică, aceasta variază de la un producător la altul. Tesla, cea mai cunoscută mașină electrică, are o autonomie ce ajunge până la 634 de kilometri (este vorba despre Model S Dual Motor, conform standardului WLTP).

Iar Model Y de la Tesla, cea mai bine vândută mașină din lume în anul 2023, are o autonomie de 533 de kilometri (WLTP).

Ce autonomie are o mașină electrică
Foto: Kazyakuruma / Wikipedia.org

Ce autonomie are o mașină electrică – Dacia Spring

Dacia Spring, mașina 100% electrică produsă de Renault în România, are o autonomie în ciclu mixt WLTP de 230 de kilometri. Ciclul mixt WLTP include 57% parcurs urban, 25% parcurs interurban și 18% autostradă, se arată pe site-ul dacia.ro.

În oraș, autonomia mașinii este de până la 305 kilometri, mai notează producătorul. Potrivit sursei citate, cu bateria complet încărcată, un șofer poate merge în oraș până la 6 zile, fără să fie necesar să încarce vehiculul.

Mașini electrice autonomie

În ceea ce privește mașinile electrice ale producătorului german Mercedes-Benz, modelul EQE Saloon are o autonomie de 611 kilometri în condiții standard (WLTP), iar EQS Saloon de 709 kilometri.

SUV-ul EQE de la același producător poate să meargă 537 de kilometri cu o singură încărcare a bateriei, iar SUV-ul EQS are o autonomie de 650 de kilometri (WLTP).

O autonomie mare are și modelul Lucid Air Grand Touring, de la compania americană Lucid Group. Astfel, modelul are, potrivit testelor WLTP, o autonomie de 830 de kilometri.

Ce autonomie are o mașină electrică – exemple

Modelul Taycan Sports Saloon de la Porsche are o autonomie combinată ce ajunge până la 678 de kilometri (WLTP) și o autonomie de oraș (WLTP) ce ajunge la 821 de kilometri.

Cât despre producătorul german Volkswagen, acesta a lansat mai multe modele electrice, printre care: ID.3 Pro (cu o autonomie WLTP de 329 – 426 de kilometri), ID.3 Pro S (478-552 de kilometri autonomie WLTP), SUV-ul ID.4 Pure (autonomie WLTP de 360 de kilometri), SUV-ul ID.4 Pro (540 de kilometri) ori SUV-ul ID.4 Pro 4 Motion (521 de kilometri).

Foto: Joenomias / pixabay.com / Kazyakuruma / Wikipedia.org

Dacă acest articol vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Ce autonomie are Tesla – Model Y, Model 3, Model S și Model X
Ce autonomie are Tesla – Model Y, Model 3, Model S și Model X

Ce produce Tesla în afară de mașini. Listă cu 40 de produse
Cele mai ieftine mașini electrice. 4 mașini sub 30.000 de euro
Cei mai mari producători de vehicule electrice din lume. TOP 5 companii
Ce se poate strica la o mașină electrică. 6 componente
Din ce materiale se fac bateriile la mașina electrică. 9 componente

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: