marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iulie, 2014

Numirea la Curtea de Conturi a consilierilor Marius Vorniceanu şi Constanţa Donovici este neconstituţională, pentru că ambii au mai deţinut această funcţie, au decis, joi, judecătorii de la Curtea Constituţională (CCR).

Decizia de joi este a treia adoptată de CCR în ultimele 8 zile împotriva unor decizii luate de Parlament.

Grupul parlamentar al PNL a atacat la Curtea Constituţională Hotărârea Parlamentului privind numirea vicepreşedintelui Vasile Cosmin Nicula şi a şase consilieri la Curtea de Conturi.


În cadrul sesizării se precizează că mumirea celor şase consilieri de conturi s-a făcut fără a se ţine cont de configuraţia politică a Parlamentului, aceştia fiind propuşi Parlamentului de Comisiile permanente pentru buget, finanţe şi bănci ale celor două Camere numai dintre candidaţii de pe lista prezentată de Partidul Social Democrat.

„De remarcat că demnitatea de consilier de conturi, spre deosebire de alte demnităţi publice (Preşedintele României, deputaţi, senatori), nu poate fi exercitată, în concepţia Constituţiei şi a legii, pentru mai mult de un mandat cu o durată de nouă ani”, au arătat, printre altele, semnatarii sesizării trimisă la CCR.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului l-a validat, în 16 iunie, pe Vasile Cosmin Nicula, în funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturil, el fiind propus de PSD.

Constanţa Donovici (PSD) şi Marius Vorniceanu (PSD) au fost validaţi şi ei tot atunci pentru funcţiile de consilieri de conturi.


CCR a mai stabilit joi că Hotărârea Parlamentului privind numirea vicepreşedintelui Vasile Cosmin Nicula şi a altor patru consilieri la Curtea de Conturi este constituţională.

CCR a decis pe 3 iulie că hotărârea Parlamentului privind Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) este neconstituţională, Curtea admiţând o sesizare a PNL şi PDL. Judecătorii CCR au constatat în cazul votului privind noul Consiliu de Administraţie al SRR că nu s-au respectat prevederile privind nominalizarea candidaţilor în funcţie de algoritmul politic şi de ponderea grupurilor parlamentare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

O zi înainte, pe 2 iulie, Curtea Constituţională a decis că şi hotărârea Parlamentului privind numirea lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară este neconstituţională.

Toate cele 3 decizii contestate de CCR au fost adoptate de Parlament pe 16 iunie, în cadrul unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: