marți

19 martie, 2024

6 mai, 2020

CCR a admis miercuri sesizările Înaltei Curți de Casație și Jutiție și Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale, cu exceția celor primite de foștii polițiști, militari și angajați ai serviciilor secrete.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 28 ianuarie proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților, deși mai multe decizii anterioare ale CCR precizaseră că aliminarea acestor pensii este neconstituțională în cazul magistraților, întrucât ar afecta independența sistemului.

Proiectul de lege a fost inițiat de PNL, deși USR avea deja înregistrat un proiect care-i excepta și pe magistrați.


Liberalii au refuzat să renunțe la proiectul lor, în pofida avertismentelor că legea va fi declarată neconstituțională, cel puțin din cauza acestui detaliu.

În Decizia nr. 873 din 2010, CCR declara că pensiile primite de magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci o compensație a absenței unor drepturi fundamentale, a impunerii unor  incompatibilități stabilite la nivel constituțional pe parcursul întregii cariere profesionale, precum și responsabilitățile și riscurile impun acordarea dreptului la pensia de serviciu.

În opinia din 2010 a CCR, “statutul constituțional al magistraților… impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală”.

Pensiile magistraților, cele mai mari 

În categoria pensiilor speciale plătite prin Casa Națională de Pensii, cele ale magistraților sunt cele mai numeroase și mai consistente.


Situația din luna noiembrie arată că existau 3.861 de procurori și judecători care încasau pensie, pensia medie era de 18.668 lei, din care 17.363 era contribuția, adică subvenția medie a statului:

Reamintim că pensiile militarilor, polițiștilor și foștilor lucrători din serviciile secrete se virează prin casele lor de pensii, cu prin CNPP.

De asemenea, pensiile speciale ale parlamentarilor se plătesc din bugetele alocate Senatului și Camerei Deputaților.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: