luni

22 aprilie, 2024

18 iulie, 2018

Legea manualului școlar, care instituia practic un monopol pe piața de profil, este neconstituțională, a decis miercuri CCR, cu unanimitate de voturi.

Printre altele, Curtea spune că parlamentarii au inversat rolurile celor două camere în acest caz, în care Senatul a fost în mod greșit cameră decizională.

Ce spune comunicatul Curții Constituționale:


În motivarea soluției pronunțate, Curtea a constatat că Legea manualului școlar, fiind adoptată cu majoritatea absolută, în temeiul art.76 alin.(1), încalcă procedura constituțională de adoptare a legilor ordinare, care prevede, la art.76 alin.(2) din Constituție, majoritatea simplă.

Întrucât criteriul formal este subsecvent îndeplinirii criteriului material pentru circumscrierea legii în categoria organică sau ordinară, Curtea constată că, prin nerespectarea procedurii de vot, legiuitorul adăugă domeniului organic noii materii de reglementare, împrejurare ce contravine art.73 alin.(3) din Constituție, care este de strictă și limitativă interpretare.

Mai mult, greșita calificare a legii a determinat inversarea rolului celor două Camere ale Parlamentului, astfel că legea criticată încalcă și dispozițiile art.75 din Constituție, potrivit cărora, în materia reglementată, Cameră decizională este Camera Deputaţilor.

Legea prevede că Ministerul Educaţiei, prin Editura Didactică şi Pedagogică, va fi singurul responsabil de publicarea manualelor, autorii să trimită manuscrisele la minister, nu la editurii.


După criticile privind reinstituirea manualului unic, practică specifică regimurilor totalitare, proiectul inițial a fost modificat astfel încât să existe trei variante de manual la fiecare materie. Punctajele pentru fiecare manual va fi stabilit de echipa numită de minister și va fi un plafon minim pe care trebuie să-l obțină un manuscris la evaluare pentru a fi acceptat.

Reamintim că CCR a declarat neconstituționale și OUG 76 din 2017 (și legea prin care aceasta a fost aprobată), care transforma Editura Didactică și Pedagogică în societate pe acțiuni. Curtea preciza atunci că regia nu putea deveni societate pe acțiuni printr-un act de reglementare primară (lege/ ordonanţă de urgenţă), motiv pentru care sunt neconstituționale.

Sesizarea admisă miercuri a fost semnată de parlamentari USR și PNL, printre care și deputata liberală Florica Cherecheş, unul dintre cei mai mari critici ai acestei reglementări. La depunerea sesizării, aceasta declara:

„Practic, ministrul Educaţiei Naţionale şi Guvernul, în loc să se ocupe de problemele care sunt în şcoli, de faptul că urmează evaluări, Bacalaureat, înscrieri, de faptul că probabil sau aproape sigur elevii nu vor avea manuale şcolare la începutul anului şcolar, să se ocupe de infrastructură şi de alte probleme ale educaţiei din România, ei se ocupă de instituţionalizarea unui monopol şi, practic, vor să ţină tot învăţământul, toată producţia de carte şcolară în mâna lor”.

În momentul de față, statul plătește, prin MEN, manualele școlare, dar nu are și drepturile de publicare, nefiind proprietarul manuscriselor sau al produselor informatice aferente. Acestea rămân ale editorilor. Prin urmare, orice modificare la manual se poate realiza doar cu acordul editorului, a argumentat MEN.

Reamintim că aproape 200 de cadre universitare, cercetători, academicieni și scriitori au semnat în septembrie apelul “Dreptul la Educație”, prin care îi solicitau ministrului Liviu Pop, să renunțe “imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei acțiuni sub fardul gros al așa zisei licitații de autori, organizată de editura de casă a statului”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: