joi

25 aprilie, 2024

16 octombrie, 2014

Curtea Constituțională a României a decis, joi, că sunt neconstituționale dispozițiile Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de peste 1,3 milioane de acțiuni deținute de stat la Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanța.

Potrivit Agerpres, CCR a admis joi cu unanimitate de voturi sesizarea formulată de Avocatul Poporului care a atacat în 9 septembrie actul normativ.

Decizia CCR înseamnă, de fapt, că administrația locală nu doar că nu mai primește participații la Portul Constanța – așa cum se pregătea guvernul să facă prin Hotărârea de guvern semnată de Dan Șova – ci pierde și cele 20% din acțiunile deținute până acum.


Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Argumentele Avocatului Poporului

Avocatul Poporului a anunțat în 9 septembrie că a ridicat la CCR excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii 216/2008 în urma sesizării a peste 30 de organizații sindicale, persoane fizice și a senatorului Christian Gigi Chiru, președintele Organizației Județene a PDL Constanța.

Argumentele invocate au vizat conformitatea dispozițiilor legale criticate față de art. 136 alin. (1) și alin. (2) și art. 121 alin. (2) din Constituție.

În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului și al unităților administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituție, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul și unitățile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orașe, municipii și județe, iar nu consiliile locale sau consiliile județene, care sunt autorități deliberative.

Cine a sesizat Avocatul Poporului


Excepţia de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului a pornit de la o sesizare semnată de aproximativ 30 de organizaţii sindicale locale şi persoane fizice.

Mircea Burlacu, liderul Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP), este unul dintre semnatarii cererii de la care a pornit totul. Acesta şi primarul Radu Mazăre s-au acuzat reciproc, de-a lungul timpului, că au interese directe în ceea ce priveşte Portul Constanţa, de unde şi poziţionarea lor diferită în această chestiune.

Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60%, iar Fondul Proprietatea şi Consiliul Local Constanţa deţin fiecare 20% din capital.

Mircea Burlacu a declarat pentru cursdeguvernare.ro că Radu Mazăre ar trebui să restituie Portului şi banii încasaţi ca dividende în cei şase ani de la intrarea în vigoare a Legii 216 din 2008.

Victor Ciorbea a fost lider sindical (preşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România) până în anul 1996, când a devenit primar al Capitalei şi ulterior premier al României.

Bătălia pentru Portul Constanţa

Soarta celui mai mare port din România, de importanţă strategică, a făcut obiectul unei îndelungate dispute publice.

Într-o formă iniţială a proiectului de descentralizare, portul figura ca transferat spre autoritatea locală, o dorinţă veche a primarului Radu Mazăre.

Partenerii de coaliţie ai PSD, liberalii, s-au opus însă, argumentând că această acţiune nu a fost trecută în programul de guvernare USL. Motiv care l-a făcut pe Radu Mazăre să declare, imediat după retragerea PNL din USL că, pentru Constanţa, plecarea de la guvernare a liberalilor este un lucru bun.

Ţinând cont de opoziţia lui Crin Antonescu, Guvernul şi-a angajat răspunderea, anul trecut, pe un proiect de descentralizare ce nu mai conţinea transferul portului către municipalitate. De altfel, legea a fost declarată de CCR ca fiind neconstituţională.

Pe 5 martie, după ieşirea liberalilor de la guvernare, Radu Mazăre declara la finalul şedinţei Consiliului Local că a discutat din nou cu premierul Victor Ponta, dar şi cu ministrul Dan Şova, care şi-au luat angajamentul să-i transfere încă 15% din acţiuni: “Am vorbit şi cu Şova, şi cu Ponta. Ponta întotdeauna a spus că susţine acest demers de a trece acţiunile în varianta pe care am discutat-o noi. Sigur că aş fi vrut mai mult, dar e ok şi aşa, iar ministrul Şova şi-a luat angajamentul să facă acest lucru”, a spus Mazăre.

El anunţa, totodată, că acest lucru se va face rapid: “Foarte rapid. Ar fi în avantajul lor şi al nostru să facă această promisiune până la alegerile europarlamentare. Dacă le trece, Guvernul se ocupă de chestiunea asta”.

Dan Şova a semnat, în luna mai, proiectul Hotărârii de guvern cu privire la trecerea unui pachet de 13% din acţiunile deţinute de stat în Portul Constanţa către autoritatea locală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: