sâmbătă

27 aprilie, 2024

9 aprilie, 2019

Curtea Constituțională a confirmat marți, cu unanimitate de voturi, că inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției intitulată ”Fără penali în funcții publice”, inițiată de USR, este constituțională.

Aceasta înseamnă că numărul de semnături este suficient, iar formularea este corectă din punct de vedere constituțional.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut:


Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Pe parcursul procedurii au existat mai multe piedici, mai întâi din partea primarilor, apoi angajaţii Secretariatului General au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curţii Constituţionale un număr de 591.097 de semnături, deşi Uniunea a depus în Parlament 931.249 de semnături, dintre care 825.624 validate de primării.

Excluderea ONG-urilor din administrarea ariilor protejate, neconstituțională

Tot marți, CCR a admis sesizarea de neconstituționalitate a PNL și USR privind OUG 75/2018 pentru modificarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor, care exclude organizațiile neguvernamentale din administrarea ariilor protejate.

Sesizarea a fost inițiată de grupul parlamentar al USR, cu sprijinul grupului PNL, pe 15 februarie, cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 75/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor din cauza mai multor prevederi care încalcă Legea fundamentală.


USR consideră că legea, adoptată în februarie, va avea efecte devastatoare în ce privește ariile naturale protejate din România.

Argumentele USR:
  • a schimbat legislația ariilor naturale protejate în sensul eliminării noțiunii de custode, îndepărtării organizațiilor neguvernamentale din administrarea ariilor și preluării ariilor protejate de către Agenția Națională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate (ANANP), o instituție aflată în organizare
  • Legea de aplicare a OUG pune în pericol buna desfășurare a proiectelor organizațiilor care administrează, cu succes și din resurse proprii, arii naturale protejate
  • neclaritatea legii pune în pericol derularea contractelor de custode până la ajungerea la termen
  • Legea nu aduce un argument pentru eliminarea organizațiilor neguvernamentale din administrarea ariilor din moment ce tot ANANP a făcut o evaluare a acestora la sfârșitul anului 2017 și a concluzionat că acestea fac o treabă bună și foarte bună
  • dreptul fundamental la un mediu curat și sănătos nu este respectat prin adoptarea Legii, care creează o stare de pericol asupra integrității ariilor naturale protejate prin nașterea unui vid legislativ.
În România, peste jumătate dintre ariile naturale protejate nu au administrare deloc. ANANP și-a propus preluarea în bloc a ariilor deși este o agenție nou înființată, fără specialiști, a conchis sursa citată.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: