vineri

26 aprilie, 2024

16 decembrie, 2016

valer dorneanuCurtea Constituțională a decis vineri că eliminarea celor peste 100 de taxe, propusă de Liviu Dragnea, este constituțională. Cu majoritatea de voturi CCR a declarat inadmisibilă sesizarea președintelui Klaus Iohannis pe acest subiect.

Tot vineri, șeful statului a anunțat, după aflarea deciziei CCR, că nu va promulga legea, ci o va trimite înapoi Parlamentului.

Magistrații CCR au respins cu majoritate de voturi, ca inadmisibilă, sesizarea lui Klaus Iohannis, a explicat vineri președintele Curții, Valer Dorneanu:


„Ne-am pronunțat în sensul respingerii sesizării ca fiind neîntemeiată, motivând că toate criticile care s-au formulat nu-și găsesc un temei constituțional în articol, care să ne justifice admiterea sesizării. Este constituțional”

Întrebat cu privire la încălcarea separației puterilor în stat, președintele CCR a răspuns că nu vede cum s-ar fi încălcat acest principiu.

„Toate criticile din punct de vedere al articolului 1 nu și-au găsit o justificare constituțională. Chiar dacă juridic, chiar dacă moral, chiar dacă din punct de vedere al loialității putem critica Parlamentul, asta vizează raportul dintre ei”, a afirmat președintele CCR.

În cdeea ce privește eliminarea taxei Radio și TV plătită prin factura pentru consumul de energie electrică și înlocuirea sumei de la bugetul de stat, Dorneanu a explicat că este treaba Guvernului și a Parlamentului să stabilească sursele de finanțare pentru televiziunea și radioul publice.


„În ceea ce privește cele două mari instituții, să zic așa, păgubite de această măsură noi am reținut, fără a intra în analiza fondului, că legea a modificat articolul 41 din legea de organizare a Radiodifuziunii și Televiziunii, spunând că toate cheltuielile necesare de funcționare și de dezvoltare a instituțiilor vor fi suportate din legea bugetului de stat.

Deci, este treaba Guvernului și a Parlamentului să înlocuiască resursele de unde vor fi finanțate cele două instituții”, a spus Valer Dorneanu.

Impactul estimat de Ministerul Finanțelor era de „1,6 miliarde de lei, reprezentând 0,2% din PIB”.

Legea a fost adoptată pe 25 octombrie, dar președintele a refuzat promulgarea ei și a sesizat Curtea Constituțională, invocând mai multe argumente, printre care și nerespectarea prevederii care impune precizare sursei de finanțare a măsurilor.

De asemenea, se mai spunea în sesizarea CCR, legea încalcă normele constituţionale, Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016 și prevederea potrivit.

Se mai încalcă și art.138 alin (5) din Constituția României menționează că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.

Printre cele 102 taxe propuse pentru a fi eliminate figurează timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: