joi

18 aprilie, 2024

14 septembrie, 2016

curtea constitutionala ccrCCR a declarat miercuri neconstituțională o majorare salarială a angajaților din Ministerul Transporturilor, dar a respins o sesizarea a guvernului legată de sporul acordat bugetarilor care dețin titlul de doctor.

Mai multe astfel de creșteri, de indemnizații și sporuri, pentru care parlamentari nu au specificat sursa de venituri, au fost atacate de guvern la Curtea Constituțională pe parcursul ultimelor luni. 

Tot miercuri, judecătorii CCR au amânat iar decizia pe sesizarea care contestă dezincriminarea conflictului de interese în cazul senatorilor și deputaților care şi-au angajat rude la cabinetul parlamentar înainte de 2013.


În cazul tuturor legilor contestate, Guvernul a invocat două argumente comune:

  • „nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare” (pentru că nicuna dintre aceste legi nu preciza sursa)
  • riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestei măsuri să nu poată fi acoperit din bugetul aprobat de Parlament, lucru care ar crea premisele unui dezechilibru bugetar și, posibil, depășirea țintei de deficit cu consecința încălcării Tratatului de la Maastricht.

Majorarea cu 57,5% la Transporturi este neconstituţională

„Am admis sesizarea care se referă la OUG 68/2015, legea de aprobare.

Textul prin care se acordau 23 de clase de salarizare în plus salariaților din Ministerul Transporturilor, așa cum și Guvernul l-a și criticat, și noi am considerat că este neconstituțional pentru că, în raport cu celelalte categorii de funcționari aflați în aceeași situație, creează discriminări.

Din acest punct de vedere, am admis contestația, considerându-se că s-a încălcat art. 16 din Constituție cu privire la egalitatea în drepturi”, a anunțat miercuri președintele CCR, Valer Dorneanu, la finalul ședinței.


„Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.2 [referitor la art.2 alin.(11)] din Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor sunt neconstituţionale”, a decis CCR, portivit unui comunicat al Curții.

OUG 68 a fost aprobată de Parlament în iunie, cu amendamentul privind cele 23 de clase de salarizare, începând cu 1 septembrie 2016.

Sporul de 15% pentru deținătorii titlului de doctor în științe rămâne

CCR a respins însă sesizarea  privind completarea legii referitoare la salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Prevederile pe care Guvernul le-ar fi dorit eliminate:

  • acordarea către personalul bugetar care posedă titlu științific de doctor a unui spor de 15% din salariul de bază dacă își desfășoară activitatea în domeniul respectiv
  • o majorare de 10% a salariului pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și din cele aflate în coordonarea prim-ministrului și cele aflate sub controlul Parlamentului, în cazul în care fie sunt structuri nou înființate, fie contractul colectiv de muncă a expirat
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: