joi

13 iunie, 2024

25 iunie, 2020

Curtea Constituțională a decis joi că Executivul nu are nevoie de încuviințarea Parlamentului pentru a institui sau prelungi starea de alertă.

CCR a mai decis și faptul că izolarea, carantina și internarea celor care vin în România din așa-numitele zone roșii nu pot fi dispuse prin ordin de ministru. Astfel de ordine au fost emise și au reglementat, de exemplu, carantina celor care au revenit în țară din zone cu focare coronavirus.

Obiecțiile pe care s-a pronunțat joi CCR au fost ridicate de Avocatul Poporului, Renate Weber.


Prevederile declarate neconstituționale:

Art. 4 alin. (3) și (4) din Legea 55/2020:

  • (3) Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată.
  • (4) Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de guvern integral sau cu modificări.

Art. 8 alin.1 din OUG 11/2020:

  • (1) În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: