joi

28 martie, 2024

22 noiembrie, 2017

Adrian Coman și Claibourn Hamilton (a patra și a șaptea persoană, de la stânga la dreapta), la CJUE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a început marți audierile în care cazul românul Adrian Coman cere ca România să-i recunoască dreptul de rezidență soțului său Claibourn Hamilton.

Decizia în acest caz ar putea avea un impact major nu doar în România, ci și în alte cinci state membre UE care nu oferă protecție juridică cuplurilor de același sex – Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și Letonia – scrie The New York Times.

„Este prima oară când Curții de Justiție a UE i s-a cerut să clarifice dacă termenul soți include și soții de același sex”, a declarat pentru NYT Robert Wintemute, profesor universitar la King’s College London și specist în legislația privnd drepturilor omului.


Adrian Coman și Claibourn Hamilton sunt de 14 ani împreună, s-au căsătorit în Belgia și căsătoria lor este recunoscută în SUA, dar nu și în România.

Din acest motiv, Claibourn Hamilton, cetățean american, nu poate locui în România mai mult de trei luni și nu poate obține rezidența, așa cum s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost femeie.

Dacă instanța se pronunță în favoarea lor, toate statele membre vor fi obligate să acorde cuplurilor de același sex, căsătorite pe teritoriul UE, drept de ședere și de muncă.

La audierile de marți, reprezentanții Comisiei Europene au pledat în favoarea cuplului și au subliniat faptul că, în scopul aplicării Directivei privind libera circulație, trebuie recunoscute căsătoriile încheiate oriunde în lume, inclusiv între parteneri de același sex.


De asemenea, reprezentanții Comisiei au explicat că există o evoluție clară în UE privind recunoașterea și protecția cuplurilor de același sex, având în vedere că 22 din 28 de state membre au o reglementare juridică în favoarea acestora – căsătorie sau măcar parteneriat civil.

Argumente similare a depus  în scris și Olanda, potrivit asociației Accept, prezentă în acest caz penrtu a-i susține pe cei doi soți.

Tot de partea cuplului Coman – Hamilton a pledat și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), reprezentat de președintele instituției, Csaba Asztalos. În opinia acestuia, a susținut faptul că persoanele de același sex căsătorite pe teritoriul UE și aflate într-o situație similară cu a celor doi trebuie să aibă posibilitatea de a își stabili reședința ca cetățeni UE în România, pentru a respecta principiul egalității și demnitatea umană.

Statul român și reprezentanții Poloniei, Ungariei și Letoniei – au pledat împotrivă

Împotriva recunoașterii au argumentat nu doar reprezentanții statului român, ci și ai Poloniei, Ungariei și Letoniei, deoarece cazul poate avea implicații majore pentru recunoașterea legală a relațiilor între persoane de același sex din aceste state.

Europa și căsătoriile între persoane de același sex

Olanda a devenit, în aprilie 2001, prima ţară care le permite gay-ilor şi lesbienelor să se căsătorească şi să adopte copii.

Belgia a legalizat în 2003 căsătoria între persoane de acelaşi sex, cu unele restricţii. În 2006, cuplurile de acest tip au primit și permisiunea de a adopta copii.

Spania a legalizat aecste căsătorii în 2005. Cuplurilor gay pot adopta copii, indiferent de statutul lor marital.

Norvegia – Toate cuplurile au primit drepturi egale în ianuarie 2009, permiţându-li-se să se căsătorească, să adopte copii şi să folosească tehnologii de reproducere asistată.

Suedia – Cuplurilor de acelaşi sex li s-a permis să se căsătorească – în ceremonii civile sau luterane – în mai 2009. Adopţia este legală pentru toţi începând din 2003.

Portugalia: Căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală din iunie 2010, însă nu şi adopţia de către persoane gay.

Islanda: Căsătoriile între persoane de acelaşi sex au fost legalizate în iunie 2010, iar adopţiile de către cupluri gay în 2006.

Danemarca: Începând din 2012, gay-ilor şi lesbienelor li s-a permis să se căsătorească – în ceremonii luterane. Danemarca a fost prima ţară din lume care a legalizat uniunile civile ale cuplurilor de acelaşi sex, în 1989.

Franța: Căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţiile de căttre persoane de orientare homosexuală au fost legalizate în mai 2013.

Anglia și țara Galilor: O lege care autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost adoptată în iulie 2013, urmată de Scoția în februarie 2014. Irlanda de Nord nu permite aceste căsătorii.

Luxemburg: Căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost legalizată în ianuarie 2015, iar premierul Xavier Bettel s-a căsătorit cu partenerul său în mai 2015.

Irlanda: Egalitatea în privinţa căsătoriei a fost autorizată prin referendum în mai 2015 şi a devenit lege în octombrie.

Finlanda: A votat pentru egalitate în privinţa căsătoriei în 2014, iar legea urmează să intre în vigoare în 2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: