fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Alarmă în Indexul BM: Copiii români nu vor atinge decât 58% din potențialul lor de productivitate

În medie, un copil născut acum în România va atinge doar jumătate din potențialul unui adult cu stare de sănătate bună și complet educat, atrage… Mai mult

17.09.2020

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Caz de E-coli în Italia – legat de brânza românească. Atenție la efectele cazului ”E-coli – Germania – 2011”

de Mariana Bechir 15.3.2016

e.coliUPDATE:

Sursa bacteriei E.coli pare să se fi descoperit, în sfârșit – potrivit analizelor Direcției de Sănătate Publică Argeș – citate de Ziare.com :
7 din cei 19 angajați ai Lactate Brădet erau contaminați cu bacteria  E.coli care a provocat sindromul hemolitic-uremic, iar în cazul a trei dintre ei au fost identificate ambele gene – vtx (verotoxină) 2 și vtx .

***
Informația de bază:

Problema E-coli ajunge din România în Italia: un copil de 14 luni a fost internat la spitalul din Florența cu diagnostic de sindrom hemolitic-uremic provocat de Escherichia coli, potrivit agenției ANSA.

Sursa ar putea fi brânza Brădet cumpărată de la un magazin cu produse românești și consumată de copil, potrivit investigației epidemiologice realizate de autoritățile sanitare italiene, care verifică acum această suspiciune.

Dacă acest lucru s-ar dovedi adevărat, chestiunea ar putea deveni gravă pentru exporturile de brânză din România: prezentăm mai jos și cazul îmbolnăvirilor cu E-coli din Germania din anul 2011, când afectați au fost fermierii spanioli.
***

Investigația epidemiologică, scrie presa italiană, care citează o alertă a autorităților italiene, indică drept sursă posibilă brânza Lactate.

Autoritatea de sănătate din Toscana, care a lansat informația, a transmis un comunicat în care li se cere tuturor deținătorilor de brânză Brădet să nu o consume, ci să o returneze magazinului de unde au achiziționat-o.

Brânza consumată de copilul din Italia, mai spune Centrul din Toscana, ar fi fost cumpărată înainte de 9 martie, data la care firma românească și-a retras de pe piața europeană produsele de tipul celui în care a fost descoperită, în România, bacteria E.coli.

Brădet și-a retras în martie toată brânza aflată pe piața europeană, așa cum impune legislația internă și comunitară, a declarat pentru cursdeguvernare.ro directorul Daniel Lupu, de la Direcția Sanitar -Veterinară Argeș.

Firma Lactate Brădet le-a trimis o adresă tuturor clienților din străinătate – Italia, Belgia, Olanda, Spania – pentru a retrage de la vânzare respectivul produs, cu dată de fabricație luna februarie.

Patronul Brădet: Noi am retras produsele noastre din Italia

“Reprezentantul nostru din Italia ne-a informat despre ştirea apărută în presă cum că un copil s-ar fi îmbolnăvit după ce a consumat brânză Brădet. Rudele au povestit tot ce a mâncat copilul. Eu înţeleg grija părinţilor să spună aceste lucruri pentru a se găsi cauza, dar noi nu avem vină.

Pe data de 1 martie, noi am sistat producţia, de pe piaţa din Italia fiind retrase produsele noastre.

Aceasta este o veste care, din nou, aduce suspiciune asupra calităţii produsului Brădet, stăm iar cu grijă până vor ieşi rezultatele, că bănuiesc că se face o anchetă în acest sens.

Tot ce îmi rămâne de făcut e să aştept rezultate de la cei în măsură să stabilească ce s-a întâmplat”, a declarat, pentru Mediafax, Marius Badea, patronul Lactate Brădet.

Exporturile românești de brânză în Italia

Reprezentanții federației naționale de fermieri “Coldiretti” a cerut imediat obligativitatea menționării țării de origine pe toate brânzeturie aflate pe piață.

Asociația acuză de mai mulți ani practica unor comercianți de a vinde brânză fabricată în România drept produs italian.

Mai mult, unele dintre finanțările europene  pentru produse tradiționale italienești ar fi ajuns în realitate la cei care comercializează brânză românească, potrivit Coldiretti, care a organizat în anii trecuți și demonstrații de protest din acest motiv.

Aceste practici au făcut ca importurile de brânză românească să înregistreze anul trecut în Italia un record istoric – 1,6 milioane de kilograme, a anunțat marți Coldiretti.

Cazul ”E-coli Germania 2011” și ajutorul pentru fermierii spanioli

castraveti distrusi spania 2011 e coli

În ultimele săptămâni s-a făcut des comparația cu epidemia din 2011, din Germania. Mai  mulți oficiali au explicat acum că nu e de mirare că nu reușesc să depisteze sursa îmbolnăvirii bebelușilor, deoarece nici germanii nu au reușit în 2011.

Informația este falsă, întrucât atunci, după două luni de nebuloasă totală, autoritățile au stabilit că vinovate de criza respectivă erau semințele germinate de schinduf de la o fermă din Saxonia Inferioară, contaminate cu E.coli O104:H4.

Verdictul definitiv a fost dat de Institutul Robert Koch, din Germania, pe 24 iunie 2011.

Fermierii spanioli au pierdut în total aproximativ 200 de milioane de euro pe săptămână, între 26 mai și 30 iunie, fiindcă n-au mai reușit să vândă, nici pe piața internă, nu numai la export, castraveții care au fost incriminați inițial de către autoritățile din Hamburg.

Comisia Europeană a aprobat ulterior (comisar pe agricultură era chiar actualul premier Dacian Cioloș) un ajutor de 210 de milioane de euro pentru fermierii afectați de întreaga criză.

4.075 de persoane s-au îmbolnăvit atunci, 908 au dezvoltat sindrom hemolitic – uremic, iar 50 locuitori din 16 țări au murit.

La sfârșitul lui octombrie 2015, o instanță din Hamburg a decis că producătorii și distribuitorii de castraveți din Spania care au fost afectați de acuzația falsă că motivul infectării cu E.coli ar fi fost castraveții.

Frunet, o asociație de producători din Malaga, Spania, vor primi despăgubiri din partea administrației Hamburgului din cauza declarațiilor acuzatorii făcute în mai 2011 de un oficial al acestei autorități.

Producătorii din respectiva asociație spun că au reușit de curând să revină la vânzările de dinainte de mai 2011, dar procesul de la Hamburg este important nu numai pentru a compensa o parte mică din pierderile suferite, ci pentru refacerea imaginii și recunoașterea faptului că au fost acuzați pe nedrept.

“Dacă arăți cu degetul spre o firmă (într-o astfel de situație – n. red.) o poate distruge în câteva secunde și asta i se poate întâmpla oricărei companii din lume” a declarat Richard Söpenberg, sales manager Frunet, citat de Food Safety News.

Sumele exacte pentru despăgubiri vor fi stabilite la finalul apelului.

Organizația Mondială de Sănătate (OMS) estima anul trecut la 1,3 miliarde de euro pierderile suferite atunci de agricultura și industria alimentară din 22 de state membre, și la 236 de milioane de euro costurile cheltuielilor medicale necesitate de criza din 2011.

Brânza Brădet și E.coli

În România, E.coli O26 a fost identificat în lotul de 25 de kilograme ce a fost produs pe 22 februarie și distribuit la vânzare pe 24 februarie. Inspectorii veterinari nu au mai găsit niciun gram din respeciva brânză în magazine, dar autoritățile nu au cerut, ca în Italia, returnarea și eventual analizarea brânzei Brădet pe care cumpărătorii o mai aveau în casă.

Producția respectivului sortiment, declarat incorect brânză tradițională, a început pe 2 februarie. În Europa a fost retrasă întreaga producție, indiferent că a fost fabricată pe 2 februarie sau în martie.

Pe 4 martie, ANSVSA menționa într-un comunicat că “datele rezultate din verificările Autorității indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU”.

ANSVSA nu a explicat însă că autoritatea nu știe dacă loturile anterioare, retrase de pe piață de firmă ulterior izbucnirii scandalului, au conținut sau nu bacteria E.coli. Nicio altă brânză produsă anterior nu a fost analizată.

Pe internet a apărut o mișcare de încurajare a consumului produselor Brădet, iar patronul firmei, Marius Badea, a anunțat lansarea proiectului Brădet Românesc, o societate nouă, cu capital subscris de oricine dorește.

În România, trei copii au murit din cauza sindromului hemolitic – uremic și alți cel puțin 14 au fost internați, iar unora dintre ei li s-a făcut dializă peste 10 zile, fiind posibil să rămână cu probleme pe viață.

Nici până acum nu s-a lămurit sursa bacteriei care a declanșat SHU.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.3.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Exit-poll București: 47,2% Nicușor Dan, 39% Gabriela Firea. PNL și USR-PLUS câștigă 4 din cele 6 sectoare

Razvan Diaconu

Nicușor Dan – 47,2%, Gabriela Firea – 39% – este rezultatul exit-poll-ului la finele zilei de 27 septembrie la alegerile locale pentru Capitală. Sondajul a… Mai mult

Europa

Ultraconservatorii iranieni susțin că Iranul are o nouă rachetă balistică

Iulian Soare

Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Iranului, au dezvăluit duminică o nouă rachetă balistică anti-navă, cu o rază de acţiune “probabilă” de peste 700 km, pe… Mai mult

Europa

Ciocniri armate între Armenia și Azerbaijan: Turcia a anunțat că sprijină Azerbaidjanul. Bogdan Aurescu: Evoluția situației este tulburătoare

Iulian Soare

Ciocniri armate între forțele azere și cele armene au izbucnit duminică, ca urmare a reaprinderii conflictului privind regiunea Nagorno-Karabakh, disputată de cele două țări. Armenia… Mai mult

Stiri

Cel mai mare număr de pacienți Covid-19 în terapie intensivă, de la începutul pandemiei

Vladimir Ionescu

Duminică 27 septembrie, la terapie intensivă sunt internați 535 de pacienți infectați cu noul coronavirus (COVID – 19), cel mai mare număr de pacienți în… Mai mult

Europa

Referendum: Elvețienii au respins proiectul împotriva liberei circulații a în UE

Iulian Soare

Alegătorii elvețieni au respins într-o mare proporție  încercarea unui partid de dreapta de a determina renunțarea la acordul cu Uniunea Europeană care permite libera circulație… Mai mult

Stiri

CNN – analiză: China crește agresivitatea pretențiilor teritoriale și sporește tensiunile din Asia

Iulian Soare

De la preluarea puterii în 2012, președintele chinez Xi Jinping a contribuit la consolidarea poziției Chinei ca superputere globală și a promovat o politică externă… Mai mult

Stiri

Locurile de muncă – un bilanț în 2019: Sănătatea câștigă salariați pe fondul majorării de venituri, dar din Educație continuă să plece oameni

Raluca Florescu

Deși a condus topul majorărilor salariale în 2019, Educația a continuat să piardă angajați. Nu același lucru se poate spune despre sistemul sanitar, unde numărul… Mai mult