miercuri

24 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2020

Daniel Tudorache, fostul primar de la Sectorul 1, București, care a pierdut în toamnă mandatul în favoarea candidatei Clotilde Armand, va fi cercetat în stare de libertate pentru acuzațiile de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor.

Hotărârea a fost decisă de instanță, care a acceptat, conform unor surse G4Media, ca pentru cauțiunea de un milion de euro fixată de procurorii anticorupție, fosta soție a primarului să garanteze cu trei imobile, în numele acestuia.

Fosta soție, Adina Tudorache, este și ea acuzată în dosar și este cercetată în stare de libertate pentru o cauțiune de 200.000 de euro.


Ea este, potrivit anchetatorilor DNA, unul dintre interpuții de care s-ar fi folosit Daniel Tudorache pentru a ascunde originea banilor proveniți din fapte de corupție.

Acuzațiile

Un apropiat al primarului ar fi cerut și primit de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1, pentru a garanta plata la timp a facturilor și actualizarea tarifelor practicate de firma omului de afaceri.

DNA arată că ”există suspiciunea rezonabilă că Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său”.

În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani ”disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite”. Pentru  ascunde originea sumelor de bani obținute ilegal, Daniel Tudorache s-ar fi folosit de doi interpuși: soția și menajera sa.


Banii introduși în circuit de soție și menajeră ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi și constituirea de depozite bancare, potrivit DNA.

Concret, Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună) și există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:

  • depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
  • achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  • acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;
  • -achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),
  • achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții
  • asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soții,
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: