duminică

21 aprilie, 2024

10 decembrie, 2020

 

Deși cu cele mai puține slujbe cu venit redus pierdute, în termeni procentuali, ca urmare a pandemiei dintre statele UE, România figurează în topul țărilor afectate pe segmentul de angajați cu venituri mijlocii.
Această dispunere avertizează în privința consecințelor pe termen mediu pentru situația finanțelor familiale și pentru capacitatea de a achitare a creditelor imobiliare contractate.

Motivul evident, cei cu venituri mici nu s-au calificat la credite iar cei cu venituri mari nu au avut nevoie sau nu depind în aceeași măsură de un venit constant.


Altminteri, infograficele publicate de Eurostat ne poziționează exact la mijlocul scăderilor de venituri consemnate în 2020 față de anul anterior și cu o compensare relativ bună din partea statului a pierderilor salariale.

Cu ceva mai mult de 4% scădere de venit, stăm mai bine decât Germania, Franța sau Italia sau decât media europeană (-4,8%) dar mai puțin decât alte state din regiunea noastră, precum Ungaria (care a înregistrat cea mai redusă pierdere de venit la nivel median), Bulgaria, Polonia sau Cehia.

De reținut, deși la noi se regăsește dispunerea de scădere a veniturilor preponderent la grupa de vârstă 16-24 de ani, ceea ce ne va creea o problemă în timp (deoarece oricum nu excelam la angajările pe acest segment de început de activitate), se observă o pondere relativ ridicată în contextul UE la grupa 25-64 de ani, care ar trebui să susțină și alți membri ai familiei.

În fine, ar fi de remarcat poziționarea destul de slabă (a 6-a cea mai puțin favorabilă) din perspectiva afectării veniturilor celor care aveau o rată de ocupare scăzută ca urmare a noilor intrați în șomaj, unde ne poziționăm aproape de situația din Spania, Portugalia, Bulgaria, Lituania și Slovacia.


Una peste alta, deși la nivelul mediei sociale stăm destul de bine, ar trebui să fim atenți la o serie de evoluții în structura pe angajați. Asta deoarece impactul pandemiei se conturează ca fiind destul de clar în defavoarea celor care vor să muncească, au familii, obligații și găseau mai greu de lucru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: