sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 iulie, 2022

Numărul piețelor emergente în cazul cărora investitorii cred că există o posibilitate reală să fie sau să intre în incapacitate de plată s-a dublat în ultimele șase luni, ajungând la 19, potrivit unei analize Bloomberg Economics.

Datele prefigurează o imagine sumbră a evoluției economiilor mai sărace, pe măsură ce creșterea ratelor dobânzii și inflația încep să producă efecte. El Salvador, Ghana, Tunisia, Pakistan și Egipt sunt țările considerate cele mai vulnerabile de a intra în incapacitate de plată. Sri Lanka a intrat luna trecută în incapacitate de plată a datoriei externe, pentru prima dată în istoria sa. Guvernul se așteaptă ca inflația să atingă 60% până la sfârșitul anului.

Obligațiuni suverane de 237 de miliarde de dolari se tranzacționează în condiții de dificultate

Economistul șef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, a avertizat că inflația este o taxă regresivă care „lovește cele mai sărace țări și cele mai sărace gospodării”.


„Lista țărilor care se confruntă cu probleme legate de datorii sau care au un risc ridicat de a se confrunta cu o criză a datoriilor suverane se aglomerează rapid”, a spus ea, la un eveniment Bloomberg de săptămâna trecută.

Din calculele publicației, aproape o treime din obligațiunile suverane ale statelor emergente, respectiv titluri de stat în valoare de 237 de miliarde de dolari, se tranzacționează în condiții de dificultate.

România, în zona galbenă de risc – mai rău decât Polonia, Ungaria, Croația

Din analiza Bloomberg cu privire la riscul de default al statelor emergente reiese că România se află în zona ”galbenă”, respectiv pe locul 30 la nivel mondial, ceva mai bine clasată decât Ungaria, dar mai slab decât Polonia.

După cum reiese și din analiza Bloomberg, punctele slabe ale României sunt costurile de împrumut ale statului și percepția investitorilor cu privire la riscul de neplată (CDS-urile care reprezintă costul asigurării împotriva unui eventual faliment).

(Citiți și: Analiză: Wall Street avertizează că se apropie recesiunea. Consumatorii: e deja aici”)


Aceste costuri ridicate, cele mai mari din UE la nivelul în primele cinci luni din 2022, rezultă de pe urma unor vulnerabilități structurale ale României. Principalii indicatori la care se uită investitorii atunci când stabilesc la ce randament sunt dispuși să finanțeze un stat sunt:

  • ratingul – la limita recomandată investițiilor în cazul României;
  • poziția fiscal-bugetară – România are cel mai mare deficit prognozat din regiunea Europei Centrale și de Est și era deja în procedură de deficit excesiv înainte de intrarea în pandemie;
  • deficitul de cont curent – de departe cel mai ridicat din regiune, de 7% din PIB în 2021;
  • inflația – a doua cea mai mare din regiune în luna mai;
  • dobânda de politică monetară – încă relativ redusă față de regiune; guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a precizat însă recent că deși rata cheie este în urma celor din Polonia sau Ungaria, dobânzile din piață sunt similare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: