vineri

21 iunie, 2024

4 iulie, 2023

După ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei la începutul anului trecut, zeci de companii internaționale s-au retras din Rusia. Dar unele corporații au rămas și încasează profituri de miliarde.

ONG-ul B4Ukraine și academia de studii economice din Kiev au publicat raportul „The Business of Staying”, care arată că, în 2022, corporațiile globale au realizat venituri de aproximativ 214 miliarde de dolari numai prin afacerile lor rusești – plătind statului rus 3,5 miliarde de dolari impozit pe profit.

Acesta este „doar vârful aisbergului și, probabil, o subestimare substanțială”, spune raportul, deoarece taxele plătite pe salariile angajaților sau TVA nu sunt incluse în cifre.


Cea mai mare parte a veniturilor a fost realizată de companii cu sediul în SUA care încă operează în Rusia, Potrivit raportului, Philip Morris a realizat de departe cele mai mari venituri în Rusia anul trecut, însumând aproximativ 7,9 miliarde de dolari și plătind guvernului rus 206 milioane de dolari în impozite pe profit. Pepsi a câștigat 4,6 miliarde de dolari.

Companiile cu sediul central al UE au câștigat aproximativ 75,2 miliarde de dolari în 2022 din activități în Rusia, plătind aproape 600 de milioane de dolari în taxe în cuferele Kremlinului, potrivit raportului. Gigantul francez Danone a câștigat 3 miliarde de dolari din activitățile din Rusia.

Toate aceste taxe plătite de companii străine contribuie la susținerea efortului de război al Rusiei, spun autorii studiului.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: