sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 aprilie, 2012

Peste 200.000 de persoane trebuie să restituie Casei Naţionale de Pensii Publice aproximativ 1,82 milioane de lei, acordaţi prin majorarea incorectă a indemnizaţiilor pentru soţul supravieţuitor şi pentru revoluţionari, banii urmând să fie recuperaţi eșalonat, a informat luni CNPP, printr-un comunicat de presă.

Potrivit CNPP, din iulie 2010, indemnizaţiile pentru revoluţionari (Legea nr.341/2004) şi indemnizaţiile pentru soţul supravieţuitor (Legea nr. 578/2004) au fost diminuate cu 15%, în temeiul prevederilor Legii nr.118/2010, iar din ianuarie 2011, prin Legea nr. 285/2010, aceleaşi drepturi au fost majorate cu 15% faţă de cuantumul aflat în plată la nivelul lunii octombrie 2010.

„Plata acestor tipuri de prestaţii în cuantumul anterior lunii iulie 2010, şi nu în cuantumul prevăzut de Legea nr. 285/2010, s-a datorat unor neconcordanţe de reglementare existente în legislaţia de protecţie socială, care au condus la transpunerea defectuoasă a noilor prevederi legale în aplicaţia informatică. Această situaţie a fost sesizată de conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice la începutul anului 2012, în cadrul verificărilor interne care se efectuează periodic”, se arată într-un comunicat remis luni agenţiei Mediafax.


Potrivit CNPP, sumele încasate necuvenit reprezintă, în marea majoritate a cazurilor, sume modice, de câţiva lei, acestea urmând să fie recuperate treptat, lună de lună, din drepturile viitoare.

Aproximativ 16.000 de persoane beneficiază de indemnizaţia pentru revoluţionari, de la acestea trebuind să se recupereze aproximativ 1,25 milioane de lei, precizează CNPP.

Din calculele făcute, diferenţa medie lunară de recuperat ar fi de 77,9 lei/persoană şi urmează să fie reţinută eşalonat în următoarele luni.

De indemnizaţia pentru soţul supravieţuitor beneficiază aproximativ 200.000 de persoane, suma totală de recuperat fiind de aproximativ 576.000 de lei. În acest caz, diferenţa medie lunară de recuperat este de 2,76 lei/persoană.


„În acest sens, se aplică dispoziţiile art.179 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, potrivit cărora sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie de 3 ani. Recuperarea acestor sume se face cu resurse proprii, fără să presupună costuri suplimentare”, mai arată CNPP.

Potrivit sursei citate, cele două tipuri de indemnizaţii se plătesc, în prezent, în toate cazurile, în cuantumul corect şi legal.

CNPP, prin casele teritoriale de pensii, stabileşte şi plăteşte nu doar drepturile de pensie prevăzute de Legea nr.263/2010, ci şi o serie întreagă de prestaţii prevăzute de legi cu caracter special, pentru un număr semnificativ de beneficiari.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a afirmat, luni, că Guvernul va vedea în ce măsură va fi tras cineva la răspundre din punct de vedere managerial.

„Este o chestiune care priveşte exclusiv Casa de Pensii. Poziţia Guvernului este de a vedea cum Casa de Pensii rezolvă această chestiune, cum răspunde tuturor solicitărilor. Banii despre care vorbim aici daţi în plus nu sunt banii Guvernului, sunt bani ai altor contribuabili, care au ajuns pe alte mâini. Este o greşeală de management, Guvernul ia notă de ea şi aşteaptă rezolvarea situaţiei, pentru ca apoi să vadă în ce măsură este cazul să facă pe cineva răspunzător şi să aibă decontare de mangement în această situaţie”, a spus Suciu, la postul Romnânia TV, citat de Agerpres.

El a precizat că returnarea banilor primiţi în plus de revoluţionari se va face în mod eşalonat, dacă se va decide această plată retroactivă.

„Vorbim în cel mai bun caz de eşalonări. Plata aceasta retroactivă se va face, dacă se va face, tot eşalonat”, a adăugat reprezentantul Guvernului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: