marți

7 mai, 2024

31 martie, 2020

Producţia vegetală anunţată pentru anul 2019 a scăzut cu peste două milioane de tone şi a ajuns la circa 29,5 milioane tone. Cinci șesimi din această evoluție negativă au fost date de reducerea cu aproape zece procente a recoltei la porumb boabe.

Dată fiind, însă, ponderea relativ redusă a sectorului agricol în PIB (4,1%), efectul agriculturii asupra creşterii economice de anul trecut a fost nul.

Rezultatele pe culturi

Scăderea de la producţia de porumb boabe a fost una moderată după anul de excepţie 2018 în care România dublase rezultatul faţă de 2015. De altfel, am rămas pe primul loc în UE la această cultură.


Producţia de grâu s-a menţinut în apropierea pragului de 10 milioane tone, după un recul mai mic de trei procente.

De remarcat, însă, o diferenţă semnificativă. La grâu, suprafaţa cultivată a scăzut cu 10 de mii de hectare, în timp ce la porumb s-a majorat cu 159 de mii de hectare. Adică scăderea de producţie la grâu s-a produs pe fondul menținerii randamentului la hectar, în timp ce la porumb rezultatul a fost mai slab din cauza unei productivități afectate de condițiile meteo.

La plantele uleioase, avansul consemnat la cea mai importantă cultură, cea de floarea-soarelui (+13%), nu a reușit să compenseze reculul major din producțiile de soia (-21%) și, mai ales, de rapiță (-47%), la care au scăzut considerabil și concomitant atât suprafețele cultivate, cât și randamentele la hectar. Per total, a reieșit un minus sectorial de 9%.


În premieră absolută, după ce a stagnat ani de zile sub pragul de un milion de tone, producția de sfeclă de zahăr a dispărut, pur și simplu, din comunicatul anual. adică a fost cu o treime sub nivelul de acum cinci ani. Recolta de cartofi s-a diminuat cu zece procente iar cea de legume cu 8%, inversând tendințele de revenire pe un segment care generează sistematic minusuri de o jumătate de miliard de euro în comerțul exterior .

România, comparativ cu unele State Membre ale UE în anul 2018 

  • La porumb boabe s-a situat pe primul loc, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată
  • La floarea soarelui pe primul loc, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată
  • La grâu pe locul patru după Franţa, Germania și Polonia, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată.
  • La cartofi s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania, Franţa ( în scădere de la locul trei ocupat în 2016) şi pe locul șapte la producţia realizată, după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Regatul Unit și Belgia.

Poziționarea României între statele UE la principalele culturi agricole arată că avem rezultate foarte bune acolo unde se lucrează cu tehnologii moderne. Astfel, deţinem primul loc la porumb şi la floarea-soarelui, unde marile exploatări dotate cu utilaje performante au permis obţinerea unor producţii bune la nivel mondial.

În schimb, continuăm să suferim la cartofi şi legume, unde ar trebui implementate tehnologii moderne pentru a satisfice într-o măsură mult mai mare cererea locală, pe măsura potenţialului natural de care dispunem.
Eventual să ajungem să ajungem la disponibilități pentru export pe baza dezvoltării unei producții cu valoare adăugată mai mare, prin pocesare în industria alimentară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: