4 septembrie, 2012

Cartea ”Drama noastră demografică. Populația României la recensământul din octombrie 2011”, apărută la Editura Compania sub semnătura lui Vasile Ghețău, se dorește a constitui o radiografie a contextului general, a organizării și desfășurării recensământului și o analiză critică a rezultatelor provizorii, afectate de sub-înregistrare masivă și incoerențe interne. O populație de doar 19 milioane locuitori a mai avut România cu multe decenii în urmă, în anul 1965.

Este o dramatică întoarcere în timp. Față de recensământul anterior, cel din anul 2002, reculul populației este de 2,6 milioane locuitori iar pentru întreaga perioadă de după anul 1989 declinul populației țării atinge la acest recensământ incredibila valoare de 4,2 milioane locuitori.

Felul în care a fost organizat și s-a desfășurat este expresia fidelă a stării societății românești în anul 2011: o societate profund marcată de criza economică, socială și politică, divizată, disoluție a autorității instituțiilor, indiferență a populației. Lucrarea enumeră un număr impresionat de defecțiuni în faza de organizare a operațiunii, de stabilire a limitelor celor peste 100 de mii de sectoare de recensământ, de recrutare și instruire a recenzorilor.


O populație în scădere cu 2.4 milioane de locuitori va modifica toți indicatorii demografici, economici, sociali și de altă natură care iau în considerare numărul populației.

Rezultatele recensământului din octombrie 2011 reașează România pe harta Europei intr-o altă poziție, cu o populație sub 20 de milioane locuitori și o masivă migrație pentru muncă. Va trebui să urmărim dacă și în ce fel o populație mai mică cu 11 la sută decât cea pe care o știam înainte de recensământ va avea implicații asupra poziției României în Parlamentul European și în organisme ale Comisiei Europene, ca și în alocarea de fonduri comunitare pentru acele domenii și programe care iau în considerare și numărul populației.

Vasile Ghețău este sociolog, profesor și directorul Centrului de Cercetare Demografică al Academiei Române.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: