joi

6 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 octombrie, 2012

Editura Curtea Veche publică eseul economistului Lucian Croitoru – consilier pentru politici monetare al guvernatorului BNR – ”Jaful vs. <Dreptul de a nu minți>”,  un text scris și apărut în presă (cu un rezumat pe cursdeguvernare.ro) în vara acestui an.

Eseul ”este o palmă pe obrazul „democraturii“ (amestec malign al democrației cu dictatura, după Laurent Joffrin), visată de unii și pe meleagurile dâmbovițene.” – scrie George Virgul Stoenescu în prezentarea cărții lui Lucian Croitoru.

Semnele apărute în iulie 2012, referitor la deteriorarea libertăţii politice, reflectă un deficit substanţial de libertate economică — ce are, la rândul său, rădăcini adânci în drepturile de proprietate precare şi în corupţia înaltă. Acestea au făcut ca mulţi oameni să se bazeze pe stat pentru a avea un loc de muncă. În timp, numărul votanţilor dependenţi de redistribuirea banilor de la bugetul public a devenit nesustenabil de mare, depăşind numărul celorlalţi votanţi. Astfel, majoritatea susţine politicienii care promit conservarea sau creşterea redistribuirii. Prin urmare, mecanismele de corecţie a exceselor pot fi cu greu folosite. Publicul începe să accepte, fără să agreeze, limitarea libertăţii sale politice, pentru a nu-şi pierde veniturile din redistribuire.


Soluţia, pentru a ieşi din această spirală descendentă, constă în creşterea libertăţii economice — prin îmbunătăţirea drepturilor de proprietate, prin reducerea corupţiei şi prin micşorarea dependenţei de redistribuiri. Altminteri, nu este decât o chestiune de timp până când libertatea politică se va deteriora.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: