sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 octombrie, 2021

Confederația sindicală cartel Alfa acuză guvernanții că nu au prorogat liberalizarea pieței de energie, deși știau că nu au pregătit condițiile pentru funcționarea corectă.

„O liberalizare care ar fi trebuit să ducă la prețuri competitive, nu face decât să speculeze pe seama cetățeanului, dar și a agenților economici, care își pierd competitivitatea, cu toate consecințele, inclusiv pierderea de locuri de muncă”, precizează sindicaliștii, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis, guvernanților și parlamentarilor, de Ziua internațională a muncii decente.

De asemenea, confederația avertizează că există riscuri sociale imense în cazul în care va continua ignorarea problemelor cetățenilor și focalizarea exclusivă pe lupta pentru resurse publice în interes personal și partinic. Ele vor duce, inevitabil, spune cartel „la ascensiunea extremismului și la revolte sociale imprevizibile și greu de controlat, cu consecințe devastatoare pentru democrație și pentru stabilitatea necesară progresului economic și social”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Situația actuală, „de o gravitate de care pare că nu sunteți conștienți”, se spune în apelul către șeful statului, guvernanți și parlamentari, „este consecința directă a deconectării complete a agendei politice (de care sunteți responsabili) de agenda cetățenilor și a societății în ansamblul său”.

Despre criza economică:

 • Pornind de la restricțiile aberante și măsurile incoerente, corelate cu liberalizarea necontrolată a prețurilor la energie a dus la continua precarizare a cetățenilor. Deși știați că nu sunt întrunite condițiile pentru a permite funcționarea corectă a pieței de energie, ați refuzat prorogarea termenului pentru liberalizare! Cum se face că pentru legea pensiilor s-a putut face prorograrea, dar pentru liberalizare, nu?
 • Astăzi, o liberalizare care ar fi trebuit să ducă la prețuri competitive, nu face decât să speculeze pe seama cetățeanului, dar și a agenților economici, care își pierd competitivitatea, cu toate consecințele, inclusiv pierderea de locuri de muncă.

Reproșuri aduse președintelui Klaus Iohannis:

Deși am semnalat de la începutul anului că există o criză socială și am solicitat în mod repetat Președintelui României, pe toate căile și inclusiv prin acțiuni de stradă, îndeplinirea obligațiilor constituționale de mediere a conflictului social, constatăm că nici în criza actuală președintele nu este orientat către îndeplinirea rolului conferit de Constituție, fiind rupt de problematica cetățeanului și doar preocupat de rezolvarea unor interese politice.

Despre criza din Sănătate:

 • Criza din sănătate putea fi evitată sau mult atenuată prin corectarea deficiențelor identificate anterior și prin resurse alocate judicios, așa cum am indicat alături de federațiile sindicale din domeniu.
 • Ignorarea dialogului social și incompetența guvernamentală amplifică dimensiunea crizei, din păcate cu multe victime umane.
 • Culpabilizarea populației și a lucrătorilor esențiali, singura redută în lupta inegală cu pandemia, arată dimensiunea rupturii dintre guvernanți și societate.
 • Deciziile incoerente ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență – luate pe considerente politice și neaplicate unitar – au creat haos și au amplificat neîncrederea cetățenilor.
 • Ultimele decizii, la fel de perplexante și iraționale ca și cele anterioare, permit, spre exemplu, petreceri cu 200 de persoane în interior, dar limitează în schimb manifestațiile în aer liber la maxim 100 de persoane, cu condiția suplimentară să fie și vaccinate sau trecute prin boală!
 • Școlile sunt menținute deschise FĂRĂ măsuri adecvate de siguranță, fără testare, iar părinților nu li se permite să decidă, în raport cu situația fiecărei familii.

Revendicările pe care cartel Alfa anunță că le va susține indiferent de cine va guverna:

 • Deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii dialogului social L62/2011 pentru a face posibilă negocierea la toate nivelurile și reașezarea salariilor corect în funcție de calificări, pregătire și experiență; Lipsa negocierii colective a condus la rata atât de ridicată a salariaților plătiți cu salariul minim – în prezent 1,7 mil. de lucrători, dar si la cresterea evaziunii fiscale. Menținerea blocată a acestui instrument va îngroșa și mai mult numărul lucrătorilor încadrați la minim, așa cum se întămplă în fiecare an din 2011 când a fost eliminată negocierea la nivel de sector și național;
 • Stoparea creșterii aberante a prețurilor la energie prin plafonarea imediată a prețurilor, așa cum au făcut mai multe țări europene;
 • Aplicarea integrală a legii 153/2017 privind salarizarea în sectorul public;
 • Pensii echitabile, aplicarea legii prorogate


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: