vineri

1 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 noiembrie, 2023

Israel a transmis duminică că houthi, rebelii din Yemen susținuți de Hezbollah, au confiscat o navă de marfă deținută de britanici și operată de japonezi, în sudul Mării Roșii.

În echipajul de la bordul navei, format din 25 de oameni din diferite țări, s-ar afla și un român, transmite Reuters. Incidentul este descris drept „un act de terorism iranian” cu consecințe pentru securitatea maritimă internațională.

Un comunicat MAE anunță:


„Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români. Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia.”

Rebelii houthi au transmis la rândul lor că au confiscat o navă în acea zonă, dar au descris-o ca fiind israeliană. „Tratăm echipajul navei în conformitate cu principiile și valorile islamice”, a spus un purtător de cuvânt al grupului.

Houthi, un aliat al Teheranului, au lansat rachete cu rază lungă de acțiune și salve cu drone asupra Israelului, în solidaritate cu militanții palestinieni Hamas care luptă în Fâșia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a confirmat luni capturarea navei operate de Nippon Yusen, Galaxy Leader, adăugând că Japonia face apel la Houthi în timp ce cere ajutorul autorităților saudite, din Oman și Iran pentru eliberarea rapidă a navei și a echipajului acesteia.


Galaxy Leader este deținută de o companie înregistrată sub Ray Car Carriers, cu sediul central în Insula Man, care este o unitate a Ray Shipping, încorporată la Tel Aviv, conform datelor LSEG. Companiile nu au putut fi contactate pentru comentarii.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: