luni

22 iulie, 2024

27 noiembrie, 2021

Românii care vin din statele din sudul Africii unde a apărut noua variantă Covid vor intra în carantină, dar vor putea ieși după 10 zile dacă au un test negativ, a  decis sâmbătă Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Este vorba de persoanele care vin din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, pentru care OMS și Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile au lansat o alertă în sudul Africii, după ce a fost identificată tulpina Omicron a coronavirusului, au anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și șeful DSU Raed Arafat.

Restricțiile sunt valabile și pentru cetățenii altor țări.


Varianta Omicron a stârnit îngrijorare din cauza suspiciunilor că ale virusului corona, care se pare că au mutații majore.

Pregătirea României

În România sunt 7 laboratoare care fac ˮsecvenţieri de probe. Capacitatea lor e diferită. Sunt unele care pot face 800 – 1.000 de probe pe zi, altele pot face mai puţin, 200 – 300 pe zi. Am încercat să alertăm toate spitalele COVID care au fost invitate şi cu o recomandare fermă să recolteze probe pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rândˮ, a declarat Adriana Pistol, directoarea Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT),  citată de News.ro.

ˮNe dorim să ştim dacă e mai severă tulpină. Şi la toate cazurile pe care (spitalele) le internează să întrebe dacă a avut călătorie într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit într-o ţară africană. Dacă avem probe din unităţile sanitare, capacitatea este suficientă”, a adăugat Adriana Pistol.

Comisia Europeană recomandase de vineri, statelor membre ale Uniunii Europene, să activeze ”frânza de urgenţă” împotriva călătoriilor din Africa şi din ţări în care s-a descoperit noua varantă a noului coronavirus B.1.1529, denumit ulterior Omicron de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).


Măsura vizează suspendarea călătoriilor din toate ţările afectate şi plasarea într-o ”carantină strictă” a cetăţenilor europeni care revin din aceste ţări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: