4 martie, 2021

Din 2016 încoace nu au mai fost inaugurate proiecte noi de energie regenerabilă, „cu toate că în ultimii ani costurile cu investițiile în aceste tehnologii au scăzut”, potrivit unui raport al asociației Bankwatch România.

România are instalată aceeași capacitate de energie regenerabilă din 2015: 10.700 MW, „din care 4.800 MW intră sub schema de certificate verzi”, mai spune un comunicat al Bankwatch, al cărei obiectiv declarat este „prevenirea impactului negativ de mediu și social al proiectelor publice și private și promovarea alternativelor durabile și participarea publicului la luarea deciziilor”.

Totodată, raportul Bankwatch sesizează „incoerența documentelor strategice. Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) prevede o capacitate instalată mai mare cu 3.700 MW pentru eolian și solar în 2030 față de planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport întocmit de Transelectrica” (TEL), operatorul sistemului energetic și de transport magistral.


Raportul amintește faptul că ținta privind ponderea energiei regenerabile asumată de România pentru 2030, de 30,7% este sub așteptările Comisiei Europene de 34% , „deși sursele de finanțare europene disponibile sunt mai consistente, iar costul de instalare al tehnologiilor regenerabile este mai scăzut comparativ cu perioada 2007 – 2020”.

(Citiți și: ”România îşi majorează ţinta de energie regenerabilă: 30% din total în 2030, mai mică decât așteptările UE”)

„În același timp, faptul că România și-a atins ținta de energie regenerabilă pentru 2020 încă din anul 2015 arată că țara noastră are un potențial regenerabil substanțial care va rămâne neexploatat”, susține Bankwatch.

Raportul propune câteva recomandări pentru  dezvoltarea sectorului regenerabilelor „într-un mod coerent cu obiectivele de decarbonizare”:

  • instituirea Contractelor pentru Diferență (CfDs) eligibile exclusiv pentru proiecte de energie regenerabilă;
  • simplificarea procedurilor de autorizare, finanțare și implementare efectivă a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile;
  • dezvoltarea învățământului superior, a programelor de formare și recalificare profesională și susținerea activităților de cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în sectorul energiei regenerabile;
  • instituirea unor criterii de sustenabilitate privind finanțarea și implementarea investițiilor în industria regenerabilă pentru înlăturarea oricărui impact negativ de mediu al acestora.

(Descărcați de AICI Raportul Bankwatch privind Sectorul energiei regenerabile în România)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: