vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 octombrie, 2019

Biroul permanent al Camerei Deputaților a respins luni solicitarea de a fi introduse pe ordinea de zi a plenului a celor trei proiecte de lege solicitate de USR în schimbul susținerii guvernului Ludovic Orban. E vorba de proiectele privind alegerea primarilor în două tururi, inițiativa legislativă „Fără penali în funcții publice” și abrogarea recursului compensatoriu.

Solicitarea introducerii celor trei proiecte a fost făcută de PNL, a fost votată în Biroul Permanent de către reprezentanții PNL, USR și PMP, dar propunerea nu a întrunit majoritate din cauză că PSD, Pro România și reprezentantul minorităților naționale s-au abținut la vot.

Președintele USR, Dan Barna, a repetat luni, la Parlament, că USR va susține Guvernul Orban dacă se conturează o majoritate care să adopte luni sau marți măsurile legislative cerute la negocierile politice pentru desemnarea unui prim-ministru.


„În măsura în care avem aceste proiecte adoptate, vom putea merge mai departe fără niciun fel de problemă. Dacă nu există o majoritate înseamnă că există o criză majoră. Miza acestor zile este testarea acestei majorități. Dacă există o majoritate nu e niciun fel de dubiu că aceste măsuri pot fi adoptate. Dacă nu se va realiza ceea ce s-a discutat înseamnă cu nu avem majoritate și nu avem ce vota”, a spus Dan Barna, referitor la votul USR pentru învestirea Guvernului.

Președintele USR a menționat că ieșirea din criza politică nu este responsabilitatea USR, ci a președintelui Klaus Iohannis și a premierului desemnat: „Președintele a dat o șansă PNL-ului să facă o majoritate. Oricât se încearcă construirea argumentului că învestirea guvernului stă în USR, nu este așa. Dacă nu există majoritate nu o să fie din vina USR. Dacă premierul desemnat nu poate să își constituie o majoritate (care să poată adopta și legile cerute de USR) nu poate fi învestit. Criza politică nu poate fi închisă sau deschisă de USR oricât s-ar încerca asta. Ieșirea din criză nu este mandatul USR, ieșirea din criză este asumarea de către Ludovic Orban că obiectivele noastre sunt obiectivele celui care face majoritate.”

Dan Barna s-a referit și la acuzația că USR contribuie la menținerea Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria. „Este o minciună și un șantaj”, a spus Dan Barna.

Guvenul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură pe data de 10 octombrie, prin votul unei majorități formate de parlamentarii PNL, USR, UDMR, PMP, Pro România, ALDE și o parte a reprezentanților minorităților naționale. Formarea unei majorități pentru susținerea unui nou guvern, condus de Ludovic Orban, este însă mai complicată, din cauza condițiilor puse de partidele care au votat moțiunea pentru susținerea unui guvern PNL.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: