luni

15 aprilie, 2024

7 decembrie, 2022

Guvernul Ungariei a renunțat la plafonarea prețurilor la carburanți, după ce o scădere a importurilor și o panică în rândul consumatorilor a dus la o penurie de benzină și motorină în toată țară, transmite Reuters.

Gergely Gulyas, directorul de Cabinet al premierului Viktor Orban, a anunțat marți seara că Executivul a fost nevoit să anuleze plafonarea prețurilor, introdusă în urmă cu un an, la recomandarea urgentă a grupului Mol. Plafonarea ar fi urmat să expire în decembrie.

“Nu mai putem aștepta… acesta este singurul mod de a asigura securitatea aprovizionării”, a afirmat Gergely Gulyas, într-o conferință comună cu președintele director general Mol, Zsolt Hernadi.


Eliminarea plafonării va duce la majorarea inflației, a avertizat Gulyas, fără a da estimări. Rata anuală a inflației din Ungaria a trecut de 21%.

Marți, Mol avertizase că singura soluție pentru a atenua deficitul sever de combustibili este crearea condițiilor pentru creșterea importurilor, deoarece grupul nu poate importa și mai multe produse. Din cauza lucrărilor de mentenanță, rafinăria Mol de la Szazhalombatta operează la 50-55% din capacitate.

Jucătorii străini și-au redus livrările de combustibili spre Ungaria, după ce autoritățile au plafonat prețurile la benzină și motorină la 480 de forinți (1,22 dolari) pe litru.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus plafonarea prețului carburanților în luna noiembrie a anului trecut, dar problemele apărute pe partea de aprovizionare au forțat Executivul de la Budapesta să reducă amploarea schemei de plafonare în luna iulie, astfel încât cei care conduc automobile de firmă nu mai pot cumpăra carburanți la prețuri plafonate.


“Aproximativ un sfert din benzinăriile noastre au rămas fără stocuri”, a declarat Hernadi.

Acesta a estimat că ar putea fi nevoie de două luni până la restabilirea importurilor și asigurarea stabilității pieței. Dar eliminarea plafonării prețurilor va ajuta la atenuarea deficitului de combustibili pe piață în câteva zile, susține șeful Mol.

Prețul la benzină va crește la aproximativ 640 forinți pe litru, în timp ce prețul la motorină va fi de 699 forinți pe litru.

De asemenea, Hernadi a anunțat că Mol a început majorarea cantității de țiței procesate la rafinăria sa de la Dunăre, Szazhalombatta, și se așteaptă să ajungă la utilizarea integrală a capacității în următoarele săptămâni.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: