România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Când și în ce condiții se redeschid restaurantele din România: 2 m distanță între mese, maxim 8 clienți la masă
de Razvan Diaconu , 19.5.2020
Reprezentanții industriei HoReCa prezintă detalii ale discuțiilor purtate la guvern pe marginea repornirii activității și anunță măsurile asumate de industrie dar și măsurile de sprijin care le-au fost promise.
„Vom deschide pe data de 1 iunie. Vor fi deschise terasele în aer liber pe tot teritoriul României. În 15 iunie urmează a doua etapă, cu 50% din spațiile la interior și pe 30 iunie să putem funcționa cu întreg spațiul la dispoziția clienților, cu respectarea condițiilor epidemiologice la care lucrăm astăzi”, a declarat la Digi24 Dragoș Petrescu, patron din industria HoReCa.
Cum se va face servirea în restaurante
La discuțiile cu premierului, reprezentanții industriei ospitaliere au prezentat și un set de măsuri pe care le vor lua pentru a proteja clienții.
„Vor fi reguli normale, decente. Vom avea mese distanțate la 2 metri, clienți în număr restrâns, maxim între 6 și 8 persoane, triaj epidemiologic pentru persoanl, iar anumite restaurante pot face și pentru clienți acest triaj epidemiologic”, a declarat Dragoș Petrescu.
De asemenea, după fiecare masă și după fiecare servire, ospătarul va trebui să se dezinfecteze. Aceștia vor purta mască și mănuși și vor fi foarte atenți astfel încât răspândirea virusului între mese să fie imposibilă, spun reprezenanții restaurantelor.
Cresc prețurile la restaurant sau pentru cazare?
Prețurile ar putea să scadă, atât în restaurante, cât și la ofertele de cazare ale hotelurilor.
„Sigur nu vor crește prețurile, dimpotrivă, ne așteptăm ca prețurile să scadă pentru că clienții noștri așteaptă oferte speciale. Ei au un buget restrâns. Nu ne putem adresa unor clienți dispuși să cheltuiască mai mult. Prețurile vor scădea atât în zona de hoteluri cât și în restaurante”, a mai declarat Dragoș Petrescu.
Acesta a precizat că vor urma discuții cu autoritățile locale, astfel încât primăriile să permită extinderea teraselor pe spațiul public, astfel încât să poată fi respectate măsurile de distanțare fizică.
Măsuri guvernamentale pentru sprijinul industriei HoReCa
Autorităţile au anunţat mai multe măsuri care să vină în sprijnul industriei ospitalităţii, cea mai afectată de criza Covid-19, potrivit Mediafax.
Printre acestea, statul va achita 42.5% din salariile din HoReCa, pentru primele trei luni după deschidere. Iar taxele şi impozitele din 2020 se vor achita în 2021, sub forma a 12 rate egale. Practic, un credit fără dobândă.
În cazul IMM-urilor, statul va acorda granturi în valoare de 300 milioane euro pentru capital de lucru şi 700 milioane euro pentru investiţii.
De asemenea, plata impozitului specific pentru semestrul II din 2020 va fi suspendată. O altă problemă discutată la întâlnirea dintre premierul Ludovic Orban şi reprezentanţii sectorului HoReCa este ca tichetele de masă să fie folosite doar în restaurante.
O altă măsură se referă la garantarea creditului furnizor prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor. Potrivit autorităţilor, această măsură va sprijini furnizorii care au probleme din cauza facturilor neachitate. Astfel, va creşte disponibilitatea furnizorului de a face plata la termen în momentul redeschiderii.