luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 august, 2018

Cancelarul Angela Merkel doreşte ca un german să fie următorul preşedinte al Comisiei Europene anul viitor, renunţând pentru aceasta la pretenţiile asupra Băncii Centrale Europene (BCE), scrie, miercuri, cotidianul Handelsblatt.

„Cea mai importantă prioritate pentru (cancelarul Angela) Merkel nu mai este BCE, ci Comisia”, a declarat pentru cotidian o sursă apropiată Guvernului, sub acoperirea anonimatului.

Potrivit publicației – în general bine informată în aceste probleme -, cancelarul federal consideră că preşedinţia BCE este mai mult o funcţie de prestigiu, în timp ce şefia Comisiei este mai importantă politic.


”Se pune întrebarea: ce va câștiga în prestigiu guvernul federal cu un președinte german al BCE? Atât de mulți în coaliție au un răspuns: „Nimic”, pentru că banca centrală este independentă din punct de vedere politic. În schimb, un guvern federal ar putea face politică cu un președinte al Comisiei Europene: e vorba în primul rând de reforma UE și a Uniunii monetare, de tranziția germană în domeniul energiei sau de conflictul comercial cu SUA”, argumentează sursa Handelsblatt.

Pe de altă parte, realitateaeste că germanul care vizează șefia BCE, actualul şef al Bundesbank, Jens Weidmann, nu se află în cea mai bună poziţie pentru a câştiga cursa. Criticile sale repetate la adresa politicilor promovate de actual şef al BCE, Mario Draghi, pentru a stimula economia ţărilor din zona euro, care în opinia sa îi dezavantajează pe lucrătorii germani, a stârnit iritare în unele ţări din sudul Europei.

Mai multe posturi-cheie din instituţiile europene urmează să fie reînnoite în 2019, printre care preşedinţia Comisiei Europene, ocupată în prezent de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, şi a BCE.

Cursa pentru succesiunea lui Juncker a fost lansată în culise de câteva luni. Numele francezului Michel Barnier, în prezent negociatorul-şef al Brexitului în numele Uniunii, a fost amintit în repetate rânduri, iar noua viziune a Berlinului va genera nemulțumire la Paris.


Potrivit Handelsblatt, mai multe nume sunt vehiculate la Berlin drept posibili candidaţi germani la șefia executivului european. Printre aceștia, actualul ministru al economiei, Peter Altmaier, sau al apărării, Ursula von der Leyen, doi colaboratori apropiaţi ai Angelei Merkel.

Mai este amintit și Manfred Weber, liderul grupului conservator PPE din Parlamentul European şi membru al CSU, partidul bavarez aliat al cancelarului federal.

Președintele Comisiei Europene este numit de liderii europeni (şefii de stat sau de guvern ai ţărilor membre ale UE), cu aprobarea Parlamentului European.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: