vineri

19 aprilie, 2024

18 aprilie, 2014

Canada va trimite şase avioane de vânătoare de tip F-18 în Europa de Est, pentru a consolida capacităţile NATO, în contextul agravării crizei din Ucraina, a anunţat joi premierul canadian Stephen Harper, citat de AFP.

Potrivit presei canadiene, avioanele vor fi staţionate în Polonia, însă Biroul premierului a refuzat să confirme această informaţie.

Anunţul Canadei intervine în contextul declaraţiilor de miercuri ale secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a anunţat că Alianţa va dispune de “mai multe avioane, mai multe nave şi va consolida pregătirea forţelor sale terestre”.


“Canada continuă să condamne ferm ocupaţia rusă ilegală din Ucraina, precum şi gesturile militare provocatoare din partea Rusiei”, a adăugat premierul canadian.

“Recunoaştem necesitatea de a consolida securitatea şi stabilitatea în Europa Centrală şi de Est”, a adăugat el.

Anterior, şi Franţa a anunţat că va trimite până la sfârşitul lunii mai multe avioane de vânătoare în cadrul misiunii NATO de supraveghere a spaţiului aerian al ţărilor baltice.

Marea Britanie, Germania şi Danemarca, de asemenea, şi-au propus serviciile în acest scop.

România în planurile NATO pentru Europa de Est


Pentagonul a anunţat, la începutul lunii aprilie, trimiterea a 175 de puşcaşi marini în România, într-o acţiune de suplimentare a numărului de puşcaşi marini din Europa la 675, informează Reuters.

România a devenit un centru de tranzit pentru echipamentul militar scos din Afghanistan, după ce sa decis închiderea centrului de la Manas din Kîrgâstan. SUA au cerut autorităţilor române permisiunea de a avea în baza de la Kogălniceanu până la 600 de militari în orice moment, a reamintit şi purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Generalul Philip Breedlove, comandatul suprem al forţelor aliate din Europa, a fost însărcinat să întocmească – până în 25 aprilie – pachetul de măsuri care va prevedea întăriri pe uscat, apă şi aeriene. Generalul american a anunţat că vor fi mai multe opţiuni şi că cei care au nevoie de aceste asigurări vor fi protejaţi de expunerea în faţa Rusiei din toate părţile.

La apelurile aliaţilor din regiune, SUA şi Franţa au trimis luna trecută câte o navă de război în Marea Neagră, pentru exerciţii comune cu militarii bulgari şi români şi au suplimentat zborurile de patrulare asupra ţărilor baltice, Poloniei şi României.

Alţi membri ai NATO au oferit avioane şi nave pentru asigurarea protecţiei şi liniştirea aliaţilor din estul Europei.

Generalul Breedlove nu a precizat câtă vreme vor fi toate aceste forţe suplimentate în estul Europei, însă a precizat că această desfăşurare de forţe nu va fi pe termen scurt, chiar dacă ea va fi periodic reanalizată.

  • NATO ar putea suplimenta exerciţiile militare şi le-ar putea prelungi.
  • NATO verifică şi vrea să îmbunătăţească timpul de reacţie rapidă al Forţei de reacţie a Aliantei, care include operaţiuni terestre, pe mare şi aeriene
  • NATO a reluat dezbaterea referitor la resursele alocate apărării – din cauza crizei, bugetele de apărare au fost reduse, doar câteva dintre statele membre având un buget peste 2% din PIB.

Alianţa Nord-Atlantică a suspendat orice colaborare militară şi civilă cu Rusia, în urma anexării Crimeei la Federaţie.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: