Ministerul Finanțelor a anunțat luni că procesul de selecție a cererilor de acord pentru finanțare depuse în baza schemei de ajutor de stat de stimulare a investițiilor cu impact major în economie s-a încheiat.
Pe lista proiectelor selectate figurează companii care au mai beneficiat în trecut ajutoare de stat, inclusiv ”campioanele” Pirelli și Robert Bosch.
Din 36 de proiecte de investiții au fost selectate șase în valoare totală de 2.28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei (aproximativ 140 de milioane de euro).
Potrivit ministerului, urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele șase cereri de acord pentru finanțare și anunțate rezultatele finale.
(Citiți și: Lista ajutaților: Cât și cui din mediul privat acordă Statul român ajutoare de stat)
În perioada 11.07 – 22.08.2016, au fost depuse la Ministerul Finanțelor Publice 36 de cereri de acord pentru proiecte de investiții în valoare totală de 5.47 de miliarde de lei. Ajutorul de stat total solicitat a fost de 1.98 de miliarde de lei în condițiile în care bugetul total al sesiunii este de 638 de milioane de lei.
Punctajul s-a realizat pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de HG nr. 807/2014: valoarea investiției, tipul investiției inițiale, locația realizării investiției, rentabilitatea cifrei de afaceri (în cazul întreprinderilor în activitate), valoarea capitalului subscris și vărsat (în cazul întreprinderilor nou înființate).
În ultimii 10 ani, statul a aprobat aproape 100 de scheme de ajutor de stat pentru companiile care au investit în România.
Până la jumătatea anului 2015, sumele efective plătite pentru schemele de ajutor aprobate se ridicau la circa 361,6 milioane de euro.
O proporţie covârşitoare de companii care au reuşit să accese astfel de finanţări (44 din top 50 cele mai mari ajutoare aprobate) au capital străin.
În topul companiilor care au beneficiat de cele mai mari 10 ajutoare de stat acordate de Guvernele României doar doar una singură are 100% capital românesc, reiese din datele centralizate de cursdeguvernare.ro, pe baza cifrelor furnizate de Ministerul Finanţelor.
Şase dintre companiile a căror proiecte s-au bucurat de cele mai mari finanţări din partea statului activează în industria auto.
Majoritatea schemelor de ajutor din acest top au fost acordate pentru proiecte ce au vizat majorarea capacităţilor de producţie.
Un răspuns
Si uite-asa „ajutam” firmele „romanesti” Pirelli si Bosch…Care, ca mai toate firmele straine au grija sa-si externalizeze profitul, iar noi suntem fericiti ca platesc romanilor salarii de 4-5 ori mai mici decat acasa la ele…