Analiză

TVA: povestea pe care o spune calendarul de rambursare

Situația rambursărilor de TVA din ultimii 4 ani arată nu doar lipsa de predictibilitate a restituirilor de către stat, ci și ieșirea din orice logică… Mai mult

16.02.2020

Chestiunea

Taxele de mediu în România și în UE: ce propuneri pregătește Comisia

În plină dezbatere europeană pe marginea celui mai important subiect al momentului – Pactul ecologic european – România se vede obligată să își reanalizeze eficiența… Mai mult

16.02.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Cronicile

Campanie PPE / Politica climatică europeană a următorului mandat

de Vladimir Ionescu , 5.12.2019

Schimbările climatice sunt o realitate, afectează toți locuitorii planetei, iar Partidul Popular European (PPE) a reușit în ultima decadă să impună pe agenda europeană politici de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ce stimulează crearea de locuri de muncă, precizează rezoluția adoptată la Congresul ce a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie, la Zagreb, în Croația.

Grupul PPE din Parlamentul European consideră că eforturile Uniunii nu sunt însă suficiente, în contextul semnalelor trase de oamenii de știință care avertizează că efectele schimbărilor se agravează într-un ritm mult mai alert decât fusese anticipat până de curând.

Refuzând fatalismul, PPE a prezentat într-una dintre rezoluțiile adoptate la Zagreb viziunea sa privind acest domeniu, viziune ce se focalizează pe principiul Reducerii emisiilor prin măsuri ce vor crea noi locuri de muncă. 

Trecerea la economia verde trebuie să ofere prețuri la energie care să le permită firmelor europene să fie competitive la nivel global.

1. Ținte mai ambițioase

UE s-a angajat deja să diminueze emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 (comparativ cu 1990) și își propune ajungerea la neutralitate climatică până în 2050.

Considerând că Uniunea trebuie să fie chiar mai ambițioasă, PPE susține intenția președintelui Ursula von der Leyen de a propune măsuri noi, pentru reducerea emisiilor cu cel puțin 50% până în 2030.

Ce ar trebui făcut, în viziunea PPE:

 • PPE nu susține restricțiile și interdicțiile, ci sprijină economia de piață și conceperea unor stimulente adecvate pentru cetățeni și companii, astfel încât să încurajeze reducerea amprentei de carbon.
 • Este nevoie de inovare pentru a obține tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon ce vor stimula dezvoltarea economică și crearea de joburi. Doar propuneri de felul acesta pot genera implicarea cetățenilor și a mediului de afaceri, generând efecte pozitive asupra mediului, dar și prosperitate, consideră PPE.
 • Tranziția spre o energie curată va trebui să implice toate sectoarele economiei și să fie susținută prin investiții publice și private.
 • Transporturile au un potențial imens de contribuție la reducerea dioxidului de carbon și se pot impune limitări ale emisiilor noilor autovehicule, în paralel cu dezvoltarea unei rețele de încărcare a automobilelor și cu folosirea combustibililor alternativi.
 • Trebuie accelerată Uniunea Energetică, dezvoltate capacitățile de stocare și îmbunătățite capacitățile de interconectare din interiorul UE, dar și cu statele vecine, astfel încât energia să poată fi distribuită de-a lungul continentului și să fie majorată cota energiei regenerabile intermitente.
 • Energia nucleară poate fi folosită în tranziția către o energie curată, dacă respectă standardele de securitate și de mediu stricte al UE.
 • Scheme de finanțare pentru reducerea emisiilor gospodăriilor. PPE susține încetarea subvențiilor acordate pentru combustibili fosili și redirecționarea acestora către tehnologii de captare, stocare și reutilizare a CO2.
 • Agricultură sustenabilă, care să diminueze impactul asupra mediului și să protejeze calitatea solului, a apei și a biodiversității prin optimizarea metodelor de producție, precum folosirea pesticidelor și îngrășămintelor. Agricultura inteligentă poate reduce emisiile din acest sector.
 • Modelele de consum trebuie transformate în economie circulară, în care deșeurile devin resursă.

2. Implicarea oamenilor

Tinerii cer abordarea serioasă a schimbărilor climatice, în timp ce părinții lor sunt preocupați de creșterea prețului combustibililor. Solicitările tuturor cetățenilor trebuie ascultate și fiecăreia trebuie să i se răspundă, în opinia PPE.

Ce trebuie făcut, în viziunea PEE:

 • Un preț corect pe carbon va pemrite colectarea de venituri ce permit atenuarea costurilor sociale în regiunile care se bazează pe combustibili fosili.
 • Pot fi oferite diverse avantaje fiscale în zonele fără acces la transport public adecvat.
 • UE poate ajuta administrațiile locale să-și elaboreze strategii de investiții în domeniul energiei și mobilității, iar apoi să-și găsească finanțare pentru aceste proiecte.
 • Cetățenii europeni trebuie ajutați să se informeze atunci când fac achiziții, astfel încât să-și adapteze obieciurile în sensul protejării mediului. Trebuie insistat asupra ciclului de viață al unui produs și asupra economiei circulare, ceea ce va optimiza obieciurile de consum.
 • In viitor, pe măsură ce crește prevalenția energiei din surse regenerabile, fiecare gospodărie va funcționa ca un mic producător de energie. Acești consumatori casnici trebuie să participe activ la piața energetică, să formeze comunități energetice și să vândă în rețea surplusul de energie.

3.Inovația verde

Noile tehnologii trebuie să ajungă mai repede pe piață, creându-se astfel cererea pentru produse inovative și deschizându-se noi oportunități de afaceri, în special pentru IMM-uri. Îmbunătățirea duratei de viață a bateriilor, fie ele pentru device-uri sau pentru autovehicule, reprezintă o provocare și o oportunitate.

Eforturile mediului privat, mobilizarea capitalului privat pentru investițiile în tehnologii curate, trebuie încurajate, iar bugetul UE pentru 2021-2027 prevede ca o mare parte din fondurile europene să sprijine exact obiectivele de mediu.

4. UE, partener internațional puternic în combaterea schimbărilor climatice

PPE dorește ca toate viitoarele acorduri comerciale negociate de UE cu părți terțe să includă clauza privind respectarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris. Partidul Popular nu acceptă concesii în acest sens la negocierea unor tratate comerciale.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.12.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Mecca şi Medina au fost închise, Arabia Saudită interzice accesul pelerinilor

Iulian Soare

Autorităţile din Arabia Saudită au decis joi să interzică accesul pe teritoriul ţării pelerinilor, dar şi turiştilor din ţări afectate de coronavirus, anunță BBC. Ministerul… Mai mult

Stiri

Europarlamentarul Cristian Ghinea susține că ministrul Marcel Boloș se află în conflict de interese

Iulian Soare

Actualul ministru al Fondurilor Europene se află în conflict de interese, potrivit normelor europene, fapt ce poate afecta finanțările 2021-2027, avertizează joi europarlamentarul Cristian Ghinea.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, firmele pot cere de la stat primele de 1.000 de euro pentru fiecare intern angajat

AVOCATNET

Când au promovat Legea internshipului, parlamentarii au decis să-i încurajeze pe angajatori să lucreze cu interni, cu acte în regulă, să-i formeze și să-i angajeze… Mai mult

Stiri

Primul caz confirmat de coronavirus în România

Vladimir Ionescu

UPDATE 23.50: Situația este relativ mai bună, comparativ cu cea din alte state, întrucât se cunoaște Pacientul Zero și, astfel, pot fi identificate rapid persoanele… Mai mult

Stiri

Florin Cîțu: Desemnarea mea, o garanție a continuității orientării strategice de depesedizare a României

Victor Bratu

Premierul desemnat, Florin Cîțu, a anunțat miercuri seara că desemnarea sa pentru formarea unui nou guvern constituie ”o garanție a continuității în guvernarea PNL, dar… Mai mult

Mobile sticky

Florin Cîțu este noul premier desemnat

Victor Bratu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că ministrul de Finanțe interimar, Florin Cîțu, este desemnat cu formarea noului guvern. Președintele Iohannis a anunțat că a… Mai mult

Stiri

România, percepții eronate cu privire la cele mai frecvente cauze de deces – studiu Ipsos

Vladimir Ionescu

România este a doua țară în care s-au înregistrat percepțiile cele mai eronate, conform studiului ”Pericolele percepției” realizat de Ipsos și citat de HotNews. Pentru… Mai mult