joi

30 mai, 2024

21 aprilie, 2024

Camera Reprezentanților a adoptat un set de proiecte de lege de ajutor extern de 95 mld dolari din care 61 miliarde pentru Ucraina, 26 miliarde pentru Israel și 8 miliarde pentru regiunea Indo-Pacific.

Pachetul de asistență externă a trecut doar după ce președintele Camerei, Republicanul Mike Johnson a încheiat un acord cu democrații, rezultatul votului fiind de 311 „pentru” și 112 „contra”.

Se așteaptă ca Senatul să adopte pachetul, care a fost negociat împreună cu Casa Albă, marcând o victorie împotriva parlamentarilor conservatori care au insistat să întărească granița SUA contra imigrației ilegale, înainte de a trimite bani în străinătate pentru a-i proteja pe cei din alte țări.

Acord bipartizan pentru spijinirea Ucrainei


Democrații și unii republicani au fluturat steaguri ucrainene în timpul votului, un moment rar de bipartidism într-o Cameră profund divizată.

„Republicanii tradiționali din Cameră, conduși de președintele Mike Johnson, au fost la înălțime”, a spus liderul democraților, Hakeem Jeffries. „Avem responsabilitatea de a respinge autoritarismul”, a mai spus el conform Bloomberg.

La începutul zilei, Camera Reprezentaților a adoptat un pachet de ajutor de 8 miliarde de dolari menit să contracareze agresiunea chineză împotriva Taiwanului, precum și un proiect de lege care ar forța ByteDance Ltd, controlată de chinezi, să iasă din  acționariatul TikTok sau va fi complet interzisă SUA. Proiectul de lege permite, de asemenea, confiscarea activelor în dolari ale oligarhilor ruși pentru a majora asistența financiară pentru Ucraina.

Cum se împart banii

Din cele 61 de miliarde de dolari destinate Ucrainei, 13 miliarde de dolari vor completa stocurile de arme ale armatei SUA, iar 14 miliarde de dolari vor fi direcționate către sistemele de apărare livrate de SUA pentru Ucraina. 7 miliarde de dolari vor fi alocate operațiunilor militare americane în regiune. Restul reprezintă ajutor pentru susținerea bugetului Ucrainei.


Proiectul de lege destinat Israelului, care a fost adoptat cu 366 de voturi pentru 58, include 4 miliarde de dolari pentru sistemele de apărare antirachetă Iron Dome şi David’s Sling, 1,2 miliarde de dolari pentru sistemul de apărare Iron Beam, 4,4 miliarde de dolari pentru refacerea echipamentelor şi serviciilor de apărare furnizate Israelului, 3,5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de sisteme de arme avansate şi alte echipamente prin intermediul Programului de finanţare militară externă, 9,2 miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară – inclusiv alimente de urgenţă, adăposturi şi servicii de bază – pentru populaţiile aflate în situaţii de criză.

Conservatorii din Congres sunt furioși

Absența oricărei finanțări acordate pentru oprirea imigrației ilegale prin întărirea graniței de sud a nemulțumit aripa conservatoare a republicanilor: „Nu se face nimic pentru a ne asigura granița sau pentru a ne reduce datoria publică”, a spus republicana Marjorie Taylor Greene, a cărei indignare a fost împărtășită cu parlamentarii Thomas Massie din Kentucky și Paul Gosar din Arizona, care spun că sunt gata să îl demită pe Johnson din funcția de președinte al Camerei.

Cerut de preşedintele democrat Joe Biden încă de anul trecut, într-un pachet comun ce include şi asistenţa pentru Israel şi Taiwan, acest ajutor a fost până în prezent blocat de republicani în urma unei dispute cu democraţii privind migraţia.

Ajutorul militar pentru Kiev a fost blocat timp de luni de zile, din cauza opoziției tot mai mari în rândul republicanilor. La un moment dat, unii conservatori au legat legislația privind ajutorarea Kievului de rezolvarea crizei migrației de la granița dintre SUA și Mexic care a dus la intrarea pe teritoriul american a circa 10 milioane de migranți ilegali în ultimii 4 ani.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: