sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 iunie, 2020

Camera Reprezentanţilor a aprobat vineri un proiect de lege prin care capitala federală Washington DC să fie transformată într-un stat. Este o premieră istorică salutată de democraţi, dar care nu are şanse să treacă de Senatul controlat de republicani.

A face din Washington un stat înseamnă „să ne arătăm respectul pentru democraţie”, a afirmat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, citată de Agerpres.

„Timp de mai bine de două secole, oamenii din Washington au fost lipsiţi de drepturile lor depline de a participa la democraţia noastră”, deşi au plătit impozite şi au îndeplinit serviciul militar, a spus ea.


Aprobat cu 232 de voturi pentru şi 180 împotrivă, doar cu sprijinul democraţilor, este pentru prima dată în istoria americană când un astfel de text a fost adoptat de una din camerele Congresului şi prima dată după 1993 când s-a organizat un vot asupra statutului Washingtonului.

Washington ar avea doi senatori

Acest proiect de lege va fi cel mai probabil respins în Senat, unde republicanii, care deţin majoritatea, se opun. Chiar şi în cazul în care ar putea trece de Senat, preşedintele Donald Trump, care consideră că republicanii nu sunt atât de „proşti” încât să îl adopte, se va opune cu siguranţă.

Donald Trump face aluzie în evaluarea sa la miza politică crucială a acestui proiect de lege: planificând alocarea a doi senatori şi a unui reprezentant pentru acest nou stat, dinamica puterii în Congres s-ar putea schimba în favoarea democraţilor.

Capitala federală este un oraş de stânga, unde peste 90% din cetăţeni au vot cu democraţii la ultimele alegeri prezidenţiale. Alegătorii săi ar putea să încline balanţa majorităţii, mai ales în Senat.


„Ei spun că (oraşul) este prea negru, prea democrat”, a acuzat vineri Nancy Pelosi, referindu-se la obiecţiile ridicate de republicani. Aproximativ 45% din locuitorii Washingtonului sunt negri. Acest proiect de lege este prezentat sub numele de Washington Douglass Commonwealth, cu referire la primul preşedinte american George Washington şi la celebrul aboliţionist negru Frederick Douglass.

Când SUA au fost create în secolul al XVIII-lea, părinţii fondatori au dorit să stabilească sediul guvernului federal în afara primelor 13 state pentru a evita conflictele. Prin urmare, Constituţia americană prevedea crearea unui „district” în 1790, alocat direct puterii centrale. Din cauza acestui statut unic, locuitorii Washington DC (Districtul Columbia) nu au aleşi care votează în Congres.

„Districtul plăteşte mai multe taxe pe persoană decât oricare alt stat din SUA”, a evidenţiat Eleanor Holmes Norton. Populaţia sa este mai mare decât cea a statelor Vermont şi Wyoming, comparabilă cu jumătate de duzină de state mici.

Este de fapt „cu adevărat o încercare de a obţine doi senatori democraţi”, a acuzat o aleasă republicană, Jody Hice, în timpul dezbaterilor din Camera Reprezentanţilor.

Hice a subliniat că oraşul găzduieşte sediul puterii federale, iar districtul a primit acest statut diferit tocmai pentru a nu fi influenţat de un alt stat. Democraţii au contra-argumentat că în Constituţie nu este stabilită dimensiune minimă pe care ar trebui să o aibă un teritoriu federal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: