Comisia pentru validare a Camerei Deputaţilor a decis luni să amâne validarea mandatului de deputat a lui Francisc Tobă (foto), de la Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), conform articolului 7 alineatul 4 din Regulamentul Camerei, a declarat Gabriel Andronache, vicepreşedinte al Comisiei, pentru News.ro.
Numele lui Francisc Tobă apare în dosarul represiunii Revoluției de la Sibiu, din decembrie 1989. Potrivit HotNews, lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase, dosarul fiind însă clasat în 2010.
Născut în 1953, Francisc Tobă a absolvit Academia Militară Tehnică din Bucureşti, unde a devenit ”specialist în armament şi rachete” şi a fost preşedintele FSN Sibiu şi deputat FDSN în 1992.
Liderul deputaţilor PNL a explicat luni că a fost decisă amânarea, pentru 4 zile, a validării mandatului lui Francisc Tobă, în baza Regulamentului Camerei Deputaţilor.
„Amânarea validării mandatului unui deputat se propune de către Comisia de validare plenului Camerei Deputaţilor, pentru o dată ulterioară, dacă nu s-au putut clarifica, în termenul prevăzut, toate aspectele legate de soluţionarea unor contestaţii şi dacă deputatul în cauză nu a depus toate documentele cerute de legislaţia în vigoare pentru validarea mandatului său. În termen de cel mult 10 zile de la clarificarea problemelor care au justificat amânarea, Comisia de validare va propune validarea sau invalidarea mandatului, după caz”, arată alineatul 4 al articolului 7 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au întrunit luni, de la ora 12.00, ca urmare a decretului de convocare emis de preşedintele României, după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
În prima zi de lucru a noilor senatori şi deputaţi vor fi formate comisiile de validare a mandatelor, vor fi validate mandatele, iar parlamentarii vor depune jurământul. Procedurile sunt similare la cele două Camere, diferenţe fiind înregistrate în ceea ce priveşte numărul membrilor comisiilor de validare şi procentul mandatelor care trebuie validate pentru a se considera legal constituită o cameră.
La Camera Deputaţilor, acesta este de două treimi, iar la Senat de trei pătrimi. În ambele cazuri, pentru ca un mandat să fie validat, este necesară depunerea jurământului. Potrivit actualului preşedinte al Camerei Marcel Ciolacu, ar putea fi înregistrate mai multe absenţe după ce în grupul minorităţilor naţionale a fost înregistrat un caz de COVID-19.