sâmbătă

27 aprilie, 2024

28 ianuarie, 2020

Camera Deputaţilor a adoptat marți, fără niciun vot împotrivă, proiectul de lege care elimină pensiile speciale, cu excepția celor acordate polițiștilor și militarilor. Excepție mai fac și rentele viagere și indemnizațiile speciale acordate artiștilor, jurnaliștilor  și sportivilor.

Votul final a fost: 247 de voturi pentru, 21 de abțineri.

În privința așa numitelor ”pensii speciale pentru jurnaliști”, este vorba de indemnizația specială de pensie pe care o primesc numai membrii ”Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România” (UZPR), organizație care și-a crescut de peste 5 ori în numai 2 ani numărul de membri, de când Legea le prevede această indemnizație. O evaluare a UZPR a realizat ziarul online pressone.ro – AICI. 


Camera Deputaților este cameră decizională, deci proiectul pleacă la promulgare, la președintele Klaus Iohannis, dar poate fi contestat la CCR, lucru pe care deja magistrații au anunțat că îl vor face.

Dacă CCR nu va găsi nimic neconstituțional în acest proiect de lege, totalul economiei bugetare ar fi de de 89 de milioane de lei, lunar, în condițiile în care se păstrează pensiile speciale acordate militarilor, polițiștilor și ale celor care au activat în serviciile secrete.

Eliminarea pensiilor speciale îi vizează pe:

  • parlamentari
  • judecători și procurori
  • personalul auxiliar de specialitate al instanțelor  și parchetelor
  • funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari
  • membrii corpului diplomatic
  • membrii Curții Constituționale
  • personalul aeronautic civil navigant

decizie mai veche a CCR încurcă planurile guvernamentale

O eventuală lege prin care s-ar elimina pensiile magistraților ar fi declarată neconstituțională, cauza fiind lămurită încă din 2010, când Cabinetul Emil Boc a reformat sistemul pensiilor și a desființat toate pensiile speciale, inclusiv pe cele ale militarilor, mai puțin pe cele ale judecătorilor și procurorilor.


În Decizia nr. 873 din 2010, CCR declara că pensiile primite de magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci o compensație a absenței unor drepturi fundamentale, a impunerii unor  incompatibilități stabilite la nivel constituțional pe parcursul întregii cariere profesionale, precum și responsabilitățile și riscurile impun acordarea dreptului la pensia de serviciu. În opinia CCR, “statutul constituțional al magistraților… impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală”.

CSM, gardianul pensiilor speciale pentru magistrați

​Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis în repetate rânduri comunicate de presă în care a avertizat că ”nu va tolera sub nicio formă” eliminarea pensiei de serviciu.

Avertismentele au început să fie lansate încă din aprilie 2019, în momentul în care proiectul PNL de eliminarea pensiilor speciale a intrat în circuit parlamentar.

În septembrie, un comunicat al instituției preciza: ”Apărând independența judecătorilor și procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaționale și a Curții Constituționale cu un conflict juridic de natură constituțională.

După preluarea guvernării și anunțarea intenției ferme a PNL de a elimina pensiile speciale, în ianuarie au început, cu acordul tacit al CSM, proteste în instanțe- în București, de exemplu,  judecătorii Tribunalului și ai Curții de Apel au anunțat și ei că-și întrerup activitatea pe termen nelimitat. La fel, grefierii au declanșat acțiuni de protest.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: